Kura w sosie anchois przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura w sosie anchois

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 plastry

10 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurę umyj, podziel na porcje, zalej gorącą wodą i podgotuj.

Krok 2

Następnie dodaj włoszczyznę i gotuj do miękkości.

Krok 3

Szalotki obierz, przekrój na połowy i podsmaż na gorącym maśle.

Krok 4

Anchois posiekaj i utrzyj.

Krok 5

2 szklanki rosołu, szalotkę, anchois, listek laurowy i mąkę rozmieszaj z małą ilością zimnego rosołu.

Krok 6

Całość zagotuj i przetrzyj przez sito. Sosem polej porcje ugotowanej kury.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura w sosie anchois - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej