
Składniki
1 sztuka
null
3 plastry
10 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurę umyj, podziel na porcje, zalej gorącą wodą i podgotuj.
Krok 2
Następnie dodaj włoszczyznę i gotuj do miękkości.
Krok 3
Szalotki obierz, przekrój na połowy i podsmaż na gorącym maśle.
Krok 4
Anchois posiekaj i utrzyj.
Krok 5
2 szklanki rosołu, szalotkę, anchois, listek laurowy i mąkę rozmieszaj z małą ilością zimnego rosołu.
Krok 6
Całość zagotuj i przetrzyj przez sito. Sosem polej porcje ugotowanej kury.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej