Mieleńce z kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mieleńce z kukurydzą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso można kupić już zmielone albo samemu zmielić udziec indyczy bez skóry i kości. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać so mięsa. Dosypać także kukurydzę i dobrze wymieszać masę. Odstawić ją na 20 - 30 minut.

Krok 3

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 dość dużych kotletów. Obtoczyć je delikatnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażeniagdy kotlety będą zrumienione z obi stron patelnię i lekko poddusić mięso na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej