Mieleńce z kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mieleńce z kukurydzą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso można kupić już zmielone albo samemu zmielić udziec indyczy bez skóry i kości. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać so mięsa. Dosypać także kukurydzę i dobrze wymieszać masę. Odstawić ją na 20 - 30 minut.

Krok 3

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 dość dużych kotletów. Obtoczyć je delikatnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażeniagdy kotlety będą zrumienione z obi stron patelnię i lekko poddusić mięso na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mieleńce z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej