Pieczona baranina z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Krok 3

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.

Krok 4

Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona baranina z ziemniakamiPieczona baranina z ziemniakami

Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co dzień i uczcić wyjątkowy moment, niezwykłym daniem. Nie wiesz, co to ma być? Przepis na baraninę w piekarniku wychodzi Ci naprzeciw! Wbrew pozorom to łatwe rozwiązanie, które pozwoli Ci zachwycić Twoich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przygotować mięso, jakiego nie jada się na co dzień. Przepis na baraninę jest właśnie dla Ciebie. Bo warto próbować nowych smaków!

Na jaką okazję

Pieczeń z baraniny to potrawa wprost stworzona na świąteczny obiad. Nie może go tam zabraknąć!

Czy wiesz, że?

Baranina nie jest w Polsce zbyt popularna. Najczęściej spożywa się ją na Podhalu, które słynie z potraw z jej udziałem. Baranina pieczona po góralsku? Brzmi pysznie!

Dla urozmaicenia

Pieczona baranina będzie równie pyszna z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.