Pieczona baranina – przepis na udziec z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

5 łyżek

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Krok 3

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.

Krok 4

Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona baranina z ziemniakamiPieczona baranina z ziemniakami

Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co dzień i uczcić wyjątkowy moment, niezwykłym daniem. Nie wiesz, co to ma być? Przepis na baraninę w piekarniku wychodzi Ci naprzeciw! Wbrew pozorom to łatwe rozwiązanie, które pozwoli Ci zachwycić Twoich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przygotować mięso, jakiego nie jada się na co dzień. Przepis na baraninę jest właśnie dla Ciebie. Bo warto próbować nowych smaków!

Na jaką okazję

Pieczeń z baraniny to potrawa wprost stworzona na świąteczny obiad. Nie może go tam zabraknąć!

Czy wiesz, że?

Baranina nie jest w Polsce zbyt popularna. Najczęściej spożywa się ją na Podhalu, które słynie z potraw z jej udziałem. Baranina pieczona po góralsku? Brzmi pysznie!

Dla urozmaicenia

Pieczona baranina będzie równie pyszna z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.