Pieczona baranina – przepis na udziec z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

5 łyżek

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Krok 3

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.

Krok 4

Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jajka sadzone na warzywach
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona baranina z ziemniakamiPieczona baranina z ziemniakami

Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co dzień i uczcić wyjątkowy moment, niezwykłym daniem. Nie wiesz, co to ma być? Przepis na baraninę w piekarniku wychodzi Ci naprzeciw! Wbrew pozorom to łatwe rozwiązanie, które pozwoli Ci zachwycić Twoich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przygotować mięso, jakiego nie jada się na co dzień. Przepis na baraninę jest właśnie dla Ciebie. Bo warto próbować nowych smaków!

Na jaką okazję

Pieczeń z baraniny to potrawa wprost stworzona na świąteczny obiad. Nie może go tam zabraknąć!

Czy wiesz, że?

Baranina nie jest w Polsce zbyt popularna. Najczęściej spożywa się ją na Podhalu, które słynie z potraw z jej udziałem. Baranina pieczona po góralsku? Brzmi pysznie!

Dla urozmaicenia

Pieczona baranina będzie równie pyszna z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.