Schabowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na plastry grubości pół centymetra. Roztłucz tłuczkiem do mięsa. Posyp Delikatem i pieprzem.

Krok 2

W trzech miseczkach przygotuj: mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajka. Każdy plaster mięsa otaczaj w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 3

Na patelni rozgrzej ćwierć szklanki oleju. Układaj po 2 lub 3 kotlety i smaż na brązowo z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj olej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SchabowySchabowy

Kotlet schabowy to uniwersalny element dania podawanego w uroczyste dni, a także sprawdzony pomysł na codzienny obiad. I co najważniejsze – smakuje niemal wszystkim. Możesz serwować go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą lub ryżem. Pasuje do niego słodka, pikantna lub słodko-kwaśna surówka. W sezonie letnim polecane są sałatki ze świeżych warzyw: liści sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek i papryk. Natomiast w sezonie zimowym dodatki z kapustą oraz ogórkami kiszonymi. Kluczem do przyrządzenia smacznego kotleta jest dobrej jakości mięso. Wystarczy podzielić je na porcje, a następnie rozbić tłuczkiem tak, by schab nie był zbyt cienki i nie rozpadł się podczas smażenia. Panierkę można przygotować w dwóch wariantach: z mąką, bułką tartą, jajkiem oraz dodatkiem przypraw lub w wersji bez mąki. W obu przypadkach usmaży się na patelni na złoty lub brązowy kolor – w zależności od upodobań. Spróbuj, jakie to proste i apetyczne danie. Kierując się wskazówkami z naszego przepisu, kotlet schabowy na pewno się uda. Smacznego!