Schabowy

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na plastry grubości pół centymetra. Roztłucz tłuczkiem do mięsa. Posyp Delikatem i pieprzem.

Krok 2

W trzech miseczkach przygotuj: mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajka. Każdy plaster mięsa otaczaj w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 3

Na patelni rozgrzej ćwierć szklanki oleju. Układaj po 2 lub 3 kotlety i smaż na brązowo z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj olej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SchabowySchabowy

Kotlet schabowy to uniwersalny element dania podawanego w uroczyste dni, a także sprawdzony pomysł na codzienny obiad. I co najważniejsze – smakuje niemal wszystkim. Możesz serwować go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą lub ryżem. Pasuje do niego słodka, pikantna lub słodko-kwaśna surówka. W sezonie letnim polecane są sałatki ze świeżych warzyw: liści sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek i papryk. Natomiast w sezonie zimowym dodatki z kapustą oraz ogórkami kiszonymi. Kluczem do przyrządzenia smacznego kotleta jest dobrej jakości mięso. Wystarczy podzielić je na porcje, a następnie rozbić tłuczkiem tak, by schab nie był zbyt cienki i nie rozpadł się podczas smażenia. Panierkę można przygotować w dwóch wariantach: z mąką, bułką tartą, jajkiem oraz dodatkiem przypraw lub w wersji bez mąki. W obu przypadkach usmaży się na patelni na złoty lub brązowy kolor – w zależności od upodobań. Spróbuj, jakie to proste i apetyczne danie. Kierując się wskazówkami z naszego przepisu, kotlet schabowy na pewno się uda. Smacznego!