Składniki
500 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój na plastry grubości pół centymetra. Roztłucz tłuczkiem do mięsa. Posyp Delikatem i pieprzem.
Krok 2
W trzech miseczkach przygotuj: mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajka. Każdy plaster mięsa otaczaj w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 3
Na patelni rozgrzej ćwierć szklanki oleju. Układaj po 2 lub 3 kotlety i smaż na brązowo z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj olej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schabowy
Kotlet schabowy to uniwersalny element dania podawanego w uroczyste dni, a także sprawdzony pomysł na codzienny obiad. I co najważniejsze – smakuje niemal wszystkim. Możesz serwować go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą lub ryżem. Pasuje do niego słodka, pikantna lub słodko-kwaśna surówka. W sezonie letnim polecane są sałatki ze świeżych warzyw: liści sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek i papryk. Natomiast w sezonie zimowym dodatki z kapustą oraz ogórkami kiszonymi. Kluczem do przyrządzenia smacznego kotleta jest dobrej jakości mięso. Wystarczy podzielić je na porcje, a następnie rozbić tłuczkiem tak, by schab nie był zbyt cienki i nie rozpadł się podczas smażenia. Panierkę można przygotować w dwóch wariantach: z mąką, bułką tartą, jajkiem oraz dodatkiem przypraw lub w wersji bez mąki. W obu przypadkach usmaży się na patelni na złoty lub brązowy kolor – w zależności od upodobań. Spróbuj, jakie to proste i apetyczne danie. Kierując się wskazówkami z naszego przepisu, kotlet schabowy na pewno się uda. Smacznego!