Schabowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

4 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na plastry grubości pół centymetra. Roztłucz tłuczkiem do mięsa. Posyp Delikatem i pieprzem.

Krok 2

W trzech miseczkach przygotuj: mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajka. Każdy plaster mięsa otaczaj w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 3

Na patelni rozgrzej ćwierć szklanki oleju. Układaj po 2 lub 3 kotlety i smaż na brązowo z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj olej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hawajskie fale
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SchabowySchabowy

Kotlet schabowy to uniwersalny element dania podawanego w uroczyste dni, a także sprawdzony pomysł na codzienny obiad. I co najważniejsze – smakuje niemal wszystkim. Możesz serwować go zarówno z ziemniakami, jak i kaszą lub ryżem. Pasuje do niego słodka, pikantna lub słodko-kwaśna surówka. W sezonie letnim polecane są sałatki ze świeżych warzyw: liści sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewek i papryk. Natomiast w sezonie zimowym dodatki z kapustą oraz ogórkami kiszonymi. Kluczem do przyrządzenia smacznego kotleta jest dobrej jakości mięso. Wystarczy podzielić je na porcje, a następnie rozbić tłuczkiem tak, by schab nie był zbyt cienki i nie rozpadł się podczas smażenia. Panierkę można przygotować w dwóch wariantach: z mąką, bułką tartą, jajkiem oraz dodatkiem przypraw lub w wersji bez mąki. W obu przypadkach usmaży się na patelni na złoty lub brązowy kolor – w zależności od upodobań. Spróbuj, jakie to proste i apetyczne danie. Kierując się wskazówkami z naszego przepisu, kotlet schabowy na pewno się uda. Smacznego!