Makaron farfalle w sosie serowo-ziołowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nastawić wodę na makaron z kostką bulionową do gotowania makaronu . Na wrzącą wrzucić makaron . Zamieszać i ugotować al dente .

Krok 2

W czasie kiedy gotuje się makaron wymieszać sos serowy z zimną wodą i śmietanką ( dokładnie by nie było grudek) . Przelać do garnuszka . Dodać masło i ser topiony . Zagotować na małym gazie mieszając . Dorzucić natkę pietruszki i miętę ( odkładając odrobinę do dekoracji potrawy ) .Rozkruszyć mini kostkę Bazylia . Sos gotować na małym gazie 3 minuty .Sos powinien być aksamitny .

Krok 3

Odcedzić makaron i włożyć go ponownie do garnka w którym się gotował . Wlać sos . Wymieszać . Przykryć i zostawić na 5 minut . Podawać posypany ziołami i szczypiorkiem . Moim zdaniem zupełnie wystarczy na bez mięsny obiadek .Może oczywiście stanowić dodatek do gotowanej ryby lub drobiu .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej