Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci
łatwe
146 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj aromatyczną pastę rozpuszczając kostkę Knorr w niewielkiej ilość wody. Dodaj ją do mięsa mielonego.

Krok 2
Następnie dodaj jajko i wyrób masę. Uformuj małe, okrągłe pulpeciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż aż będą rumiane i gotowe. Usmażone pulpeciki wyłóż na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3
Plasterki sera pokrój w trójkąty. Na każdym pulpeciku połóż po trójkąciku serowym.

Krok 4
Przekrój paprykę na pół. Jedną połówkę pokrój w cienkie paseczki długości ok. 2-3 cm, drugą połówkę pokrój w trójkąciki.

Krok 5
Trójkąty papryki wetnij w mięsne kulki jako różki a paseczki połóż na serze.


Dobra rada:
Jeśli chcesz dodać do potrawy świeżej natki pietruszki, a Twoje dziecko za nią nie przepada, posiekaj wcześniej natkę i dodaj do mięsnego farszu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej