Suppli – przepis. Co to jest? Jak zrobić?
Czym jest danie suppli, jak powstaje i skąd się wywodzi? Sprawdźcie, jak zrobić suppli tak doskonałe, jak z włoskiej restauracji. Przepis na suppli nie jest bardzo skomplikowany i z powodzeniem poradzicie sobie z jego realizacją.
Suppli – co to jest?
Przepis na suppli, czyli chrupiące ryżowe kulki z serowym nadzieniem wywodzi się z kuchni włoskiej. Suppli wyglądają niczym małe pączuszki, a ich nazwę można przetłumaczyć jako „niespodzianka”. Suppli to rodzaj przekąski charakterystyczny dla kuchni rzymskiej. Kulki przygotowuje się z ryżu ugotowanego w rosole i sosie ragu, następnie wypełnia nadzieniem z ciągnącego się sera i smaży w panierce z jajka oraz bułki tartej.
Suppli – przepis na ryżowe kulki
Do suppli będziecie potrzebowali 0,5 kg ryżu do risotto, 2 jajka, 100-150 g żółtego sera (może być gouda lub mozzarella), 150 g przecieru pomidorowego, 2-3 ząbki czosnku i 150 g bułki tartej. Ryż ugotujcie według przepisu i poczekajcie, aż wystygnie. Czosnek przesmażcie na oleju na złoty kolor, dodajcie koncentrat pomidorowy, wodę i duście przez 10-15 minut do częściowego zredukowania. Następnie połączcie sos z ryżem, dodajcie surowe jajka i wymieszajcie, a powstałą masę formujcie w małe kulki z kosteczką żółtego sera w środku. Później wystarczy już tylko zapanierować suppli w jajku i bułce, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe kuleczki suppli sprawdzą się świetnie jako przystawka na imprezę lub starter przed świątecznym obiadem. Z powodzeniem możecie je też zaserwować jako filmową przekąskę, na przyjęciu karnawałowym lub na zabawie z okazji Halloween.
Komentarze (0)