Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

175 mililitrów

400 gramów

160 gramów

160 gramów

130 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na 5 minut, aby wchłonął się płyn. Łączymy z mielonym mięsem, dokładnie mieszamy i formujemy małe 2-3 cm kulki.

Krok 2

Rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki – 2-3 minuty na każdej stronie, aż ładnie się zarumienią. Zdejmujemy kulki z patelni i odstawiamy na bok. Warzywa siekamy w grubą kostkę.

Krok 3

Obsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką, po 3 minutach dodajemy cukinię, chwilę dusimy i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy oregano i klopsiki i gotujemy ok. 3-5 minut pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej