Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

175 mililitrów

400 gramów

160 gramów

160 gramów

130 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na 5 minut, aby wchłonął się płyn. Łączymy z mielonym mięsem, dokładnie mieszamy i formujemy małe 2-3 cm kulki.

Krok 2

Rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki – 2-3 minuty na każdej stronie, aż ładnie się zarumienią. Zdejmujemy kulki z patelni i odstawiamy na bok. Warzywa siekamy w grubą kostkę.

Krok 3

Obsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką, po 3 minutach dodajemy cukinię, chwilę dusimy i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy oregano i klopsiki i gotujemy ok. 3-5 minut pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej