Soczyste kotlety z marchewką
NOWY PRZEPIS
łatwe
46 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
20 gramów
175 mililitrów
80 mililitrów
700 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr Soczyste Kotlety Mielone zalej 175 ml gotującej się wody i odstaw na ok. 5 minut.

Krok 2
Połącz Fix Knorr Soczyste Mielone z mięsem i dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety – każdy z nich powinien warzyć ok. 150 g. Jeśli lubisz chrupiącą panierkę, możesz dodatkowo obtoczyć kotlety mielone w bułce tartej.

Krok 3
Tak przygotowane kotlety wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż średnio po ok. 8 minut na jedną stronę.

Krok 4
Kotlety podlej lekko wodą i smaż także kilka minut pod przykrywką, aby nie były surowe w środku. Mocno rumiane kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Krok 5
Gotowe kotlety mielone podawaj z groszkiem z marchewką i gotowanymi ziemniakami z koperkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste kotlety z marchewką
Soczystym kotletom mielonym nie można się oprzeć. Choć mięso mielone daje ogromne pole do kulinarnych popisów, do tego tradycyjnego dania zawsze wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Zobacz, jak przygotować soczyste kotlety mielone z marchewką od podstaw. Dzięki naszym prostym patentom mięso z pewnością nie okaże się suche i bez wyrazu.
Dla kogo?
Soczyste kotlety mielone z marchewką zadowolą każdego fana tradycyjnej polskiej kuchni. W końcu kotlety mielone serwowały już nasze babcie i prababcie. Czasem naprawdę niewiele trzeba, by przyrządzić wybitny posiłek. Przypomnij sobie, jak doskonale smakują kotlety z mięsa mielonego podawane w towarzystwie marchewki z groszkiem i wróć do lat dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Soczyste kotlety z marchewką są idealne na rodzinny niedzielny obiad. Schabowe wcale nie mają monopolu podczas tego bardziej odświętnego posiłku! Zaproś gości, by pochwalić się swoimi dokonaniami w kuchni.
Czy wiesz, że?
Soczyste kotlety z marchewką będą miały idealną konsystencję, jeśli podczas wyrabiania mięsa dodasz do nich trochę wody gazowanej.
Dla urozmaicenia:
Co prawda w recepturze na soczyste kotlety z marchewką proponujemy podanie potrawy z gotowanymi ziemniakami, ale śmiało możesz zamienić je w gładkie purée z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej. Pokrojenie kartofli w talarki i zapieczenie w piekarniku też daje wyśmienite efekty. Zawsze możesz też postawić na klasyczne domowe frytki.