Kotlety ziemniaczane z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ziemniaczane z sosem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

0.3 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 łyżki

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Utłuc na puree. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Podsypać trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka.

Krok 2

Lekko posolić, posypać pieprzem i dodać rozkruszoną 1 mini kostkę Prażona Cebulka. Formować kotlety (lub wałeczki jak krokiety) i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano na gorącym oleju przewracając delikatnie żeby się nie rozpadły.

Krok 3

Wędzonkę pokroić na drobną kostkę i wysmażyć na skwarki, dołożyć drobno pokrojoną cebulkę i usmażyć na złoto. Wymieszać. Wlać na patelnię 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i włożyć Bulionetkę pieczeniowa i wsypać rozkruszoną drugą mini kostkę Smażona Cebulka. Zagotować. Zagęścić zasmażką.

Krok 4

Podawać z surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej