Kotlety ziemniaczane z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ziemniaczane z sosem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

0.3 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 łyżki

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Utłuc na puree. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Podsypać trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka.

Krok 2

Lekko posolić, posypać pieprzem i dodać rozkruszoną 1 mini kostkę Prażona Cebulka. Formować kotlety (lub wałeczki jak krokiety) i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano na gorącym oleju przewracając delikatnie żeby się nie rozpadły.

Krok 3

Wędzonkę pokroić na drobną kostkę i wysmażyć na skwarki, dołożyć drobno pokrojoną cebulkę i usmażyć na złoto. Wymieszać. Wlać na patelnię 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i włożyć Bulionetkę pieczeniowa i wsypać rozkruszoną drugą mini kostkę Smażona Cebulka. Zagotować. Zagęścić zasmażką.

Krok 4

Podawać z surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej