Kotlety ziemniaczane z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ziemniaczane z sosem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

0.3 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 łyżki

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Utłuc na puree. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Podsypać trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka.

Krok 2

Lekko posolić, posypać pieprzem i dodać rozkruszoną 1 mini kostkę Prażona Cebulka. Formować kotlety (lub wałeczki jak krokiety) i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano na gorącym oleju przewracając delikatnie żeby się nie rozpadły.

Krok 3

Wędzonkę pokroić na drobną kostkę i wysmażyć na skwarki, dołożyć drobno pokrojoną cebulkę i usmażyć na złoto. Wymieszać. Wlać na patelnię 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i włożyć Bulionetkę pieczeniowa i wsypać rozkruszoną drugą mini kostkę Smażona Cebulka. Zagotować. Zagęścić zasmażką.

Krok 4

Podawać z surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotleciki z kalafiora
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej