Ziemniaczano-serowe knysze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczano-serowe knysze

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

null

null

null

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

500 gramów

2 łyżki

20 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozkrusz, zalej letnim, przegotowany mlekiem i wymieszaj z mąką i cukrem.

Krok 2

Zagnieć razem z jajkiem, odrobiną soli i roztopionym masłem, na jednolite gładkie ciasto i podstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Cebulkę obierz i zeszklij na rozgrzany tłuszczu.

Krok 4

Ziemniaki ugotuj, następnie przemiel razem z białym serem przez maszynkę, wymieszaj z cebulką, jajkiem i przyprawami. Zagnieć.

Krok 5

Ciasto podsyp mąką, wyrób ponownie i rozwałkuj.

Krok 6

Wykrawaj szklanką krążki i na każdym układaj odrobinę farszu ziemniaczano- serowego. Zlep jak pierogi i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczano-serowe knysze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej