
Składniki
500 gramów
80 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, pokrój w drobną kosteczkę paprykę, posiekaj czosnek, a połowę chipsów tacos skrusz, ścierając je w ręku. Awokado obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z pokruszonymi chipsami, dodaj połowę natki kolendry , jedna łyżkę kminu, a całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie doskonałego smaku.

Krok 3
Z mięsa uformuj kulki.

Krok 4
Kotleciki obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju i dodaj do nich pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem. Smaż chwilę, po czym dodaj puszkę pomidorów oraz puszkę wypłukanej w wodzie fasoli. Całość duś pod przykryciem około ok. 5 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i pozostałą łyżeczką kminu rzymskiego. Pulpeciki razem z sosem wyłóż na talerz i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany. Dodaj do nich pokrojone awokado i posyp z wierzchu pozostałą kolendrą i chipsami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz potrawy pikantne, dodaj do mięsa posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne pulpety z fasolą i tacos
Pulpety z fasolą i tacos to idealna propozycja dla tych, którzy lubią nieco pikantniejszy smak dań. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mielonego mięsa, czerwonej i zielonej papryki, pomidorów z puszki, chipsów oraz czarnej fasoli i awokado. Wieprzowo-wołowe mięso wymieszaj z pokruszonymi chipsami tacos. Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach. Doskonale sprawdzą się m.in. kolendra, kmin i przyprawa do mięsa, która nada potrawie doskonałego smaku. Z przyrządzonego w ten sposób mięsa uformuj kulki, a następnie podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnym dodatkiem do gotowego dania będzie sos, który przyrządzisz na bazie papryki, czosnku, pomidorów oraz wypłukanej w wodzie fasoli. Pikantne pulpeciki polej przygotowanym sosem i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany, pokrojonym awokado, kolendrą oraz chipsami. Potrawę serwuj z ziemniakami oraz sałatką z sezonowych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pikantne pulpety.