
Składniki
500 gramów
80 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, pokrój w drobną kosteczkę paprykę, posiekaj czosnek, a połowę chipsów tacos skrusz, ścierając je w ręku. Awokado obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z pokruszonymi chipsami, dodaj połowę natki kolendry , jedna łyżkę kminu, a całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie doskonałego smaku.

Krok 3
Z mięsa uformuj kulki.

Krok 4
Kotleciki obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju i dodaj do nich pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem. Smaż chwilę, po czym dodaj puszkę pomidorów oraz puszkę wypłukanej w wodzie fasoli. Całość duś pod przykryciem około ok. 5 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i pozostałą łyżeczką kminu rzymskiego. Pulpeciki razem z sosem wyłóż na talerz i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany. Dodaj do nich pokrojone awokado i posyp z wierzchu pozostałą kolendrą i chipsami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz potrawy pikantne, dodaj do mięsa posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne pulpety z fasolą i tacos
Pulpety z fasolą i tacos to idealna propozycja dla tych, którzy lubią nieco pikantniejszy smak dań. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mielonego mięsa, czerwonej i zielonej papryki, pomidorów z puszki, chipsów oraz czarnej fasoli i awokado. Wieprzowo-wołowe mięso wymieszaj z pokruszonymi chipsami tacos. Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach. Doskonale sprawdzą się m.in. kolendra, kmin i przyprawa do mięsa, która nada potrawie doskonałego smaku. Z przyrządzonego w ten sposób mięsa uformuj kulki, a następnie podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnym dodatkiem do gotowego dania będzie sos, który przyrządzisz na bazie papryki, czosnku, pomidorów oraz wypłukanej w wodzie fasoli. Pikantne pulpeciki polej przygotowanym sosem i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany, pokrojonym awokado, kolendrą oraz chipsami. Potrawę serwuj z ziemniakami oraz sałatką z sezonowych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pikantne pulpety.