Jaskółcze gniazdo z mielonego: przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Jaskółcze gniazdo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

656 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę.

Krok 3

Włóż mięso do miski, wbij 1 jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Obklej jajka na twardo mięsem, formując kule.

Krok 5

Następnie obtocz kule w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 6

Smaż w głębokim oleju 10–15 minut, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Naomi Kubiak

    Gabriela Naomi Kubiak , 10.09.2019

    Polecam dodać do środka pieczarki, polać sosem pieczarkowym i podać z kaszą pęczak - bardzo pasuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaskółcze gniazdoJaskółcze gniazdo

Jaskółcze gniazdo to doskonały sposób na przygotowanie mielonego mięsa. Otacza ono jajko na twardo, a panierowana i usmażona w głębokim tłuszczu całość, tworzy chrupiące i soczyste w środku danie, kształtem przypominające właśnie gniazdo jaskółki. Aby przygotować tę potrawę, zacznij od ugotowania jajek oraz doprawienia mięsa, np. wołowo-wieprzowego. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, np. czerwoną. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, tak, by łatwo formowało się z niej kule. Smaż je na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsącz za pomocą papierowych ręczników. Jaskółcze gniazdo podawaj z ziemniakami z koperkiem, surówką Colesław lub czerwoną kapustą. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, koniecznie sprawdź nasz przepis na jaskółcze gniazda z mielonego mięsa.

Dla kogo?

Jaskółcze gniazda to potrawa, który zadowoli każdego entuzjastę nowoczesnych dań, nawiązujących do tradycyjnych przepisów.

Na jaką okazję?

Jaskółcze gniazda z mielonego mięsa przygotuj na obiad, kolację lub domową imprezę. Danie sprawdzi się również jako lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Jaskółcze gniazdo jest potrawą nawiązująca bezpośrednio do brytyjskich scotch eggs, które są bardzo popularną przekąską na wyspach. Można je jeść na ciepło, a także – szczególnie te kupowane w sklepach spożywczych – na zimno.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, do mięsnego farszu do jaskółczego gniazda użyj majeranku, tymianku lub rozmarynu. Pasować będzie też szczypta bazylii. Jaskółcze gniazda serwuj w całości lub przekrojone na pół na liściach sałaty. Możesz przygotować też sos, odpowiedni będzie: musztardowy, chrzanowy lub grzybowy.