Jaskółcze gniazdo z mielonego: przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Jaskółcze gniazdo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

662 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę.

Krok 3

Włóż mięso do miski, wbij 1 jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Obklej jajka na twardo mięsem, formując kule.

Krok 5

Następnie obtocz kule w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 6

Smaż w głębokim oleju 10–15 minut, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Naomi Kubiak

    Gabriela Naomi Kubiak , 10.09.2019

    Polecam dodać do środka pieczarki, polać sosem pieczarkowym i podać z kaszą pęczak - bardzo pasuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaskółcze gniazdoJaskółcze gniazdo

Jaskółcze gniazdo to doskonały sposób na przygotowanie mielonego mięsa. Otacza ono jajko na twardo, a panierowana i usmażona w głębokim tłuszczu całość, tworzy chrupiące i soczyste w środku danie, kształtem przypominające właśnie gniazdo jaskółki. Aby przygotować tę potrawę, zacznij od ugotowania jajek oraz doprawienia mięsa, np. wołowo-wieprzowego. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, np. czerwoną. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, tak, by łatwo formowało się z niej kule. Smaż je na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsącz za pomocą papierowych ręczników. Jaskółcze gniazdo podawaj z ziemniakami z koperkiem, surówką Colesław lub czerwoną kapustą. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, koniecznie sprawdź nasz przepis na jaskółcze gniazda z mielonego mięsa.

Dla kogo?

Jaskółcze gniazda to potrawa, który zadowoli każdego entuzjastę nowoczesnych dań, nawiązujących do tradycyjnych przepisów.

Na jaką okazję?

Jaskółcze gniazda z mielonego mięsa przygotuj na obiad, kolację lub domową imprezę. Danie sprawdzi się również jako lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Jaskółcze gniazdo jest potrawą nawiązująca bezpośrednio do brytyjskich scotch eggs, które są bardzo popularną przekąską na wyspach. Można je jeść na ciepło, a także – szczególnie te kupowane w sklepach spożywczych – na zimno.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, do mięsnego farszu do jaskółczego gniazda użyj majeranku, tymianku lub rozmarynu. Pasować będzie też szczypta bazylii. Jaskółcze gniazda serwuj w całości lub przekrojone na pół na liściach sałaty. Możesz przygotować też sos, odpowiedni będzie: musztardowy, chrzanowy lub grzybowy.