
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.
Krok 2
Posiekaj drobno cebulę.
Krok 3
Włóż mięso do miski, wbij 1 jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Obklej jajka na twardo mięsem, formując kule.
Krok 5
Następnie obtocz kule w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 6
Smaż w głębokim oleju 10–15 minut, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu.
Dobra rada:
Podawaj z sałatą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jaskółcze gniazdo
Jaskółcze gniazdo to doskonały sposób na przygotowanie mielonego mięsa. Otacza ono jajko na twardo, a panierowana i usmażona w głębokim tłuszczu całość, tworzy chrupiące i soczyste w środku danie, kształtem przypominające właśnie gniazdo jaskółki. Aby przygotować tę potrawę, zacznij od ugotowania jajek oraz doprawienia mięsa, np. wołowo-wieprzowego. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, np. czerwoną. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, tak, by łatwo formowało się z niej kule. Smaż je na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsącz za pomocą papierowych ręczników. Jaskółcze gniazdo podawaj z ziemniakami z koperkiem, surówką Colesław lub czerwoną kapustą. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, koniecznie sprawdź nasz przepis na jaskółcze gniazda z mielonego mięsa.
Dla kogo?
Jaskółcze gniazda to potrawa, który zadowoli każdego entuzjastę nowoczesnych dań, nawiązujących do tradycyjnych przepisów.
Na jaką okazję?
Jaskółcze gniazda z mielonego mięsa przygotuj na obiad, kolację lub domową imprezę. Danie sprawdzi się również jako lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Jaskółcze gniazdo jest potrawą nawiązująca bezpośrednio do brytyjskich scotch eggs, które są bardzo popularną przekąską na wyspach. Można je jeść na ciepło, a także – szczególnie te kupowane w sklepach spożywczych – na zimno.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, do mięsnego farszu do jaskółczego gniazda użyj majeranku, tymianku lub rozmarynu. Pasować będzie też szczypta bazylii. Jaskółcze gniazda serwuj w całości lub przekrojone na pół na liściach sałaty. Możesz przygotować też sos, odpowiedni będzie: musztardowy, chrzanowy lub grzybowy.