Jaskółcze gniazdo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaskółcze gniazdo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

650 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę.

Krok 3

Włóż mięso do miski, wbij 1 jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Krok 4

Obklej jajka na twardo mięsem, formując kule.

Krok 5

Następnie obtocz kule w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 6

Smaż w głębokim oleju 10–15 minut, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatą.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Naomi Kubiak

    Gabriela Naomi Kubiak , 10.09.2019

    Polecam dodać do środka pieczarki, polać sosem pieczarkowym i podać z kaszą pęczak - bardzo pasuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaskółcze gniazdo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jaskółcze gniazdoJaskółcze gniazdo

Jaskółcze gniazdo to doskonały sposób na przygotowanie mielonego mięsa. Otacza ono jajko na twardo, a panierowana i usmażona w głębokim tłuszczu całość, tworzy chrupiące i soczyste w środku danie, kształtem przypominające właśnie gniazdo jaskółki. Zacznij od ugotowania jajek oraz doprawienia mięsa, np. wołowo-wieprzowego. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, np. czerwoną. Jeśli chcesz, oprócz pieprzu, użyj  majeranku, tymianku lub rozmarynu. Pasować będzie też szczypta bazylii. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, tak, by łatwo formowało się z niej kule. Smaż je na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsącz je za pomocą papierowych ręczników. Jaskółcze gniazdo serwuj w całości lub przekrojone na pół na liściach sałaty. Możesz przygotować do tego sos, odpowiedni będzie: musztardowy, chrzanowy lub grzybowy. Jaskółcze gniazdo podawaj z ziemniakami z koperkiem, surówką Colesław lub czerwoną kapustą. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, koniecznie sprawdź nasz przepis.