Jak zrobić tacos? Co to jest i co do nich dodać?

Nieduże chrupiące łódeczki nadziewane kawałkami pieczonego mięsa i drobno krojonymi warzywami – jak zrobić tacos? Przepis nie jest skomplikowany! Najlepiej smakuje to przygotowane z dostępnych pod ręką składników. Nie bez znaczenia są również charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej przyprawy, takie jak chili czy kolendra. Przystawce w formie tacos naprawdę trudno się oprzeć!

Co to jest tacos?

Niewielkich rozmiarów tacos z różnym nadzieniem to najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej. Podstawą potrawy są małe tortille zrobione z mąki kukurydzianej, którym zazwyczaj nadaje się kształt łódeczek, rzadziej krążków z uniesionymi brzegami. Do środka tortilli Meksykanie najczęściej dają przygotowane wcześniej mięso wołowe, cebulę, czosnek, pomidory, czerwoną lub czarną fasolę oraz kukurydzę. Nie może też zabraknąć charakterystycznych dla dania przypraw, jak oregano, bazylia, papryczki chili oraz drobno siekana świeża kolendra. Ze względu na wyjątkowy smak tacos szybko zyskały popularność na innych kontynentach, a do środka chrupiącego placka zaczęto dodawać również inne gatunki mięs, różnorodne warzywa, a nawet owoce. Co do tacos przyda się najbardziej?

Jak zrobić meksykańskie tacos? Poznaj przepisy!

Przygotowanie tacos w stylu typowo meksykańskim jest niezwykle proste, ale wymaga posiadania pod ręką charakterystycznych dla tej kuchni przypraw i dodatków. Podstawą są niewielkie miękkie tortille lub placki wcześniej uformowane na kształt muszli. Kolejnym krokiem jest usmażenie mielonego mięsa wołowego oraz warzyw (papryka, cebula, czosnek) wraz z przyprawami. Do takich tacos warto również przygotować świeże, drobno krojone warzywa, pikantną salsę oraz pyszne guacamole. Meksykanie często dodają również czerwoną lub czarną fasolę podsmażoną z cebulą, solą i pieprzem.

Przepis na pyszne tacos – jak zrobić na imprezę?

Tacos to doskonały pomysł na imprezę lub luźne spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy tylko wiedzieć, jak zrobić tacos z tortilli i które rodzaje mięs odpowiednio zgrillować, usmażyć czy upiec. Wszystkie składniki można przygotować dużo wcześniej i podać na stół w dowolnym momencie. Podczas świetnej zabawy każdy domownik czy gość będzie mógł nakładać do placka ulubione składniki, na które w danej chwili ma największą ochotę. Na takie okazje doskonale się sprawdzi zarówno pyszne tacos z krewetkami lub tuńczykiem, jak i podawane na ciepło tacos chili con carne serwowane z kwaśną salsą na bazie mango, chili i śmietany. Serwując przekąski w stylu meksykańskim warto również wiedzieć, jak zrobić tacos z kurczakiem, które wymaga jeszcze mniejszego nakładu pracy – wystarczy pokrojone na paski filety obsmażyć z przyprawami na patelni i podać, póki są gorące. Drugim popularnym rozwiązaniem jest obsmażenie panierowanych kawałków mięsa tak, by pozostały złociste i chrupiące. Który rodzaj tacos wybierzecie?

Jak zrobić tacos wegańskie i na słodko?

Łagodny smak tortilli sprawia, że można ją przygotowywać zarówno w wersji pikantnej, jak i na słodko. Dając do środka świeże owoce, krem czekoladowy i warstwę puszystej bitej śmietany, w kilka chwil przygotujecie pyszną przekąskę, którą polubią zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Do takich tacos doskonale nadają się zarówno owoce sezonowe (truskawki, jagody, maliny), jak i cytrusy oraz egzotyczne smaki, np. arbuz, melon, kiwi, brzoskwinie, karambola czy słodkie mango.

A czy wiecie, jak zrobić tacos w wersji wegetariańskiej? Wystarczy drób lub wołowinę zastąpić tofu albo roślinnymi zamiennikami mięsa. Tacos z roślinnymi nuggetsami lub panierowanym sojową alternatywą twarożkiem smakuje po prostu znakomicie.

Pyszne tacos – jak zrobić w wersji zapiekanej?

Tacos jest potrawą, która bardzo dobrze się sprawdza w roli zapiekanki, a szybkie przygotowanie dodatkowo zachęca do wypróbowania tego rodzaju przepisów. Aromatyczne taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą to coś, czego niewątpliwie warto spróbować. Świeże bataty, papryka, pomidory, czarna fasola i mnóstwo przypraw połączonych z pyszną salsą można wzbogacić wybranym rodzajem mięsa, a wtedy tacos na stałe zagoszczą w niejednym domowym menu. W piekarniku przygotujecie również doskonałe meksykańskie tacosy z kwaśną śmietaną, które świetnie się sprawdzą zarówno w formie osobnego dania, jak i szybkiej przekąski serwowanej na ciepło. Jeśli ciągle zastanawiacie się, jaki rodzaj posiłku przygotować, wybierzcie meksykańskie tacos. Przepis już znacie!