Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
130 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
80 gramów
0.5 pęczka
nadzienie:
250 gramów
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
70 gramów
salsa:
10 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Słodkie ziemniaki obierz. Razem z papryką pokrój je w kostkę o boku ok. 1cm. Podobnie pokrój również pomidory.
Krok 2
Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy będą rumiane, dodaj ziemniaki oraz paprykę.
Krok 3
Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj odcedzoną fasolę, koncentrat, świeże pomidory i kostkę Knorr. Całość duś na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną i sos zgęstnieje. Gotowe nadzienie odstaw, aby lekko ostygło.
Krok 5
Zetrzyj ser. Nadziewaj ziemniakami taco i posyp serem. Zapiekaj przez 10 minut. Podawaj z listkami kolendry i np. salsą.
Krok 6
Przygotuj salsę. Wyciśnij sok z limonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Cebulę w kostkę. Natkę, kolendrę i czosnek posiekaj. Wszystko wymieszaj z Jalapeno Knorr.

Dobra rada:
Możesz przygotować ten przepis również z mięsem lub np. z tofu. Świetnie pasuje również z guacamole. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą
Tortilla, mięso, pomidory, fasola, kukurydza oraz wyraziste przyprawy to klasyczny przepis na meksykańskie tacos. Jeśli lubicie pikantną kuchnię, ale wolicie potrawy w wersji wege, skorzystajcie z naszej propozycji na taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą. Za niepowtarzalny aromat dania odpowiadają przyprawy, czyli kmin rzymski, papryka jalapeno oraz słodka papryka, a egzotycznego smaku dodaje duża ilość świeżej kolendry. Spróbujcie – będzie naprawdę pysznie i orientalnie!
Dla kogo?
Taco to propozycja dla tych z was, którzy lubią wyrazistą i pikantną kuchnię.
Na jaką okazję?
Taco jest daniem tak uniwersalnym, że świetnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale także jako pyszna przekąska przyrządzana w ciągu dnia czy danie serwowane na kolację.
Czy wiesz, że?
Papryka jalapeno pochodzi z Meksyku, a konkretnie z miasta Xalapa. Jest warzywem popularnym na całym świecie, dostępnym zarówno w wersji świeżej, suszonej, jak i marynowanej.
Dla urozmaicenia:
Danie doskonale smakuje także z tofu oraz guacamole. Jeśli natomiast wolisz dania mięsne, do tacos wykorzystaj wołowinę lub drób.
























