Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
126 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
80 gramów
0.5 pęczka
nadzienie:
250 gramów
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
70 gramów
salsa:
10 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Słodkie ziemniaki obierz. Razem z papryką pokrój je w kostkę o boku ok. 1cm. Podobnie pokrój również pomidory.
Krok 2
Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy będą rumiane, dodaj ziemniaki oraz paprykę.
Krok 3
Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj odcedzoną fasolę, koncentrat, świeże pomidory i kostkę Knorr. Całość duś na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną i sos zgęstnieje. Gotowe nadzienie odstaw, aby lekko ostygło.
Krok 5
Zetrzyj ser. Nadziewaj ziemniakami taco i posyp serem. Zapiekaj przez 10 minut. Podawaj z listkami kolendry i np. salsą.
Krok 6
Przygotuj salsę. Wyciśnij sok z limonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Cebulę w kostkę. Natkę, kolendrę i czosnek posiekaj. Wszystko wymieszaj z Jalapeno Knorr.

Dobra rada:
Możesz przygotować ten przepis również z mięsem lub np. z tofu. Świetnie pasuje również z guacamole. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą
Tortilla, mięso, pomidory, fasola, kukurydza oraz wyraziste przyprawy to klasyczny przepis na meksykańskie tacos. Jeśli lubicie pikantną kuchnię, ale wolicie potrawy w wersji wege, skorzystajcie z naszej propozycji na taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą. Za niepowtarzalny aromat dania odpowiadają przyprawy, czyli kmin rzymski, papryka jalapeno oraz słodka papryka, a egzotycznego smaku dodaje duża ilość świeżej kolendry. Spróbujcie – będzie naprawdę pysznie i orientalnie!
Dla kogo?
Taco to propozycja dla tych z was, którzy lubią wyrazistą i pikantną kuchnię.
Na jaką okazję?
Taco jest daniem tak uniwersalnym, że świetnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale także jako pyszna przekąska przyrządzana w ciągu dnia czy danie serwowane na kolację.
Czy wiesz, że?
Papryka jalapeno pochodzi z Meksyku, a konkretnie z miasta Xalapa. Jest warzywem popularnym na całym świecie, dostępnym zarówno w wersji świeżej, suszonej, jak i marynowanej.
Dla urozmaicenia:
Danie doskonale smakuje także z tofu oraz guacamole. Jeśli natomiast wolisz dania mięsne, do tacos wykorzystaj wołowinę lub drób.