Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

80 gramów

0.5 pęczka

nadzienie:

250 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

70 gramów

salsa:

10 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Słodkie ziemniaki obierz. Razem z papryką pokrój je w kostkę o boku ok. 1cm. Podobnie pokrój również pomidory.

Krok 2

Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy będą rumiane, dodaj ziemniaki oraz paprykę.

Krok 3

Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj odcedzoną fasolę, koncentrat, świeże pomidory i kostkę Knorr. Całość duś na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną i sos zgęstnieje. Gotowe nadzienie odstaw, aby lekko ostygło.

Krok 5

Zetrzyj ser. Nadziewaj ziemniakami taco i posyp serem. Zapiekaj przez 10 minut. Podawaj z listkami kolendry i np. salsą.

Krok 6

Przygotuj salsę. Wyciśnij sok z limonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Cebulę w kostkę. Natkę, kolendrę i czosnek posiekaj. Wszystko wymieszaj z Jalapeno Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować ten przepis również z mięsem lub np. z tofu. Świetnie pasuje również z guacamole.  Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa dyniowa
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą  Taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą

Tortilla, mięso, pomidory, fasola, kukurydza oraz wyraziste przyprawy to klasyczny przepis na meksykańskie tacos. Jeśli lubicie pikantną kuchnię, ale wolicie potrawy w wersji wege, skorzystajcie z naszej propozycji na taco ze słodkimi ziemniakami i czarną fasolą. Za niepowtarzalny aromat dania odpowiadają przyprawy, czyli kmin rzymski, papryka jalapeno oraz słodka papryka, a egzotycznego smaku dodaje duża ilość świeżej kolendry. Spróbujcie – będzie naprawdę pysznie i orientalnie!

Dla kogo?

Taco to propozycja dla tych z was, którzy lubią wyrazistą i pikantną kuchnię.

Na jaką okazję?

Taco jest daniem tak uniwersalnym, że świetnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale także jako pyszna przekąska przyrządzana w ciągu dnia czy danie serwowane na kolację.

Czy wiesz, że?

Papryka jalapeno pochodzi z Meksyku, a konkretnie z miasta Xalapa. Jest warzywem popularnym na całym świecie, dostępnym zarówno w wersji świeżej, suszonej, jak i marynowanej.

Dla urozmaicenia:

Danie doskonale smakuje także z tofu oraz guacamole. Jeśli natomiast wolisz dania mięsne, do tacos wykorzystaj wołowinę lub drób.