
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
4 listków
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
150 mililitrów
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z połową podanej ilości soli, awokado obierz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, usuń skórkę, przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Posiekaj natkę kolendry, cebulę pokrój w cienkie piórka, z limonki wyciśnij sok. Pokrój lub porwij liście sałaty.

Krok 2
Krewetki wymieszaj z połową roztartego w soli czosnku, oliwą i przyprawą Adobo Knorr. Zamarynowane krewetki usmaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni. Smaż je w miarę krótko, aby nie stwardniały.

Krok 3
Połącz pomidory, awokado, kolendrę, pozostały czosnek, połowę soku z limonki i oliwę. Całość wymieszaj. Pozostałą część soku z limonki połącz ze śmietaną.

Krok 4
Na patelni rozgrzej placki tortilli, na środek każdego z nich nałóż łyżkę śmietany, sałatę, salsę oraz trzy krewetki. Placek złóż na pół, z wierzchu polej śmietaną i posyp posiekaną papryczką jalapeno.


Dobra rada:
Do tacos możesz dodać też zielone lub czarne oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tacos z krewetkami
Meksykanie mają prawdziwy talent do przekąsek. Potrafią stworzyć potrawy, które sprawdzą się tak samo zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Tacos z krewetkami uatrakcyjnią menu na każdym przyjęciu, ale możesz je przyrządzić również na co dzień. Każdy moment jest dobry na coś nowoczesnego.
Dla kogo?
Dla fanów kuchni meksykańskiej i tortilli na różne sposoby. Tego przepisu musisz spróbować!
Na jaką okazję?
Tacos z krewetkami to świetna przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Dobrze odnajdzie się też na codziennej kolacji. Bo zawsze jest czas na pyszne co nieco!
Czy wiesz, że?
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. W restauracjach podaje się je głównie jako przystawki.
Dla urozmaicenia:
Do tacos z krewetkami będą też pasować oliwki. Czarne czy zielone – wszystkie się sprawdzą.