
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
4 listków
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
150 mililitrów
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z połową podanej ilości soli, awokado obierz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, usuń skórkę, przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Posiekaj natkę kolendry, cebulę pokrój w cienkie piórka, z limonki wyciśnij sok. Pokrój lub porwij liście sałaty.

Krok 2
Krewetki wymieszaj z połową roztartego w soli czosnku, oliwą i przyprawą Adobo Knorr. Zamarynowane krewetki usmaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni. Smaż je w miarę krótko, aby nie stwardniały.

Krok 3
Połącz pomidory, awokado, kolendrę, pozostały czosnek, połowę soku z limonki i oliwę. Całość wymieszaj. Pozostałą część soku z limonki połącz ze śmietaną.

Krok 4
Na patelni rozgrzej placki tortilli, na środek każdego z nich nałóż łyżkę śmietany, sałatę, salsę oraz trzy krewetki. Placek złóż na pół, z wierzchu polej śmietaną i posyp posiekaną papryczką jalapeno.


Dobra rada:
Do tacos możesz dodać też zielone lub czarne oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tacos z krewetkami
Meksykanie mają prawdziwy talent do przekąsek. Potrafią stworzyć potrawy, które sprawdzą się tak samo zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Tacos z krewetkami uatrakcyjnią menu na każdym przyjęciu, ale możesz je przyrządzić również na co dzień. Każdy moment jest dobry na coś nowoczesnego.
Dla kogo?
Dla fanów kuchni meksykańskiej i tortilli na różne sposoby. Tego przepisu musisz spróbować!
Na jaką okazję?
Tacos z krewetkami to świetna przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Dobrze odnajdzie się też na codziennej kolacji. Bo zawsze jest czas na pyszne co nieco!
Czy wiesz, że?
Tacos to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. W restauracjach podaje się je głównie jako przystawki.
Dla urozmaicenia:
Do tacos z krewetkami będą też pasować oliwki. Czarne czy zielone – wszystkie się sprawdzą.


































