
Składniki
150 mililitrów
2 szczypty
1 szklanka
4 sztuki
2 szklanki
3 łyżeczki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1 wersja – posypane cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Następnie dodać jajka, olej i jogurt. Miksować 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką małej prostokątnej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.
Krok 2
2 wersja – ciasto ze śliwkami. Do ciasta dodaj garść suszonych śliwek pokrojonych na pół.
Krok 3
3 wersja – ciasto z brzoskwiniami i galaretkę. Na upieczone ciasto wykładamy brzoskwinie z puszki a następnie zalewamy galaretką. Ciasto wkładamy na ok 2 godziny do lodówki, aby galaretka się ścięła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej