Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

314 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 litr

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.

Krok 2

Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.

Krok 3

Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.

Krok 4

Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.

Krok 5

Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

Krok 6

Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś

    Super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka z kurczaka (tymbaliki)Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty, razem z wędliną, serami i koreczkami. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do sałatek, na przykład klasycznej jarzynowej czy brokułowej. Podaje się je też z dodatkiem świeżego pieczywa albo z sosem tatarskim. Dobrym sposobem na przygotowanie tymbalików jest wykorzystanie bulionu gotowanego na zupę – może być to rosół z kurczaka, dobrze nadawać się będzie także wywar z samych warzyw. Zrób z niego galaretkę i zalej nią małe pojemniczki z wkrojonymi wcześniej dodatkami. Jeśli chcesz, kurczaka zastąp indykiem albo białą rybą o zwartym mięsie, np. dorszem. Oprócz marchewki i groszku dodaj też inne warzywa: kukurydzę, selera albo korzeń pietruszki. Popularnym składnikiem tymbalików są także jajka. Gotowe przekąski podawaj mocno schłodzone, w przezroczystych pucharkach, albo wyjmij na talerz. Udekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartką cytryny do skropienia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tymbaliki.