Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

324 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

4 ziarna

1 sztuka

4 ziarna

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.

Krok 2

Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.

Krok 3

Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.

Krok 4

Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.

Krok 5

Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

Krok 6

Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś, 01.12.2019

    Super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka z kurczaka (tymbaliki)Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty, razem z wędliną, serami i koreczkami. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do sałatek, na przykład klasycznej jarzynowej czy brokułowej. Podaje się je też z dodatkiem świeżego pieczywa albo z sosem tatarskim. Dobrym sposobem na przygotowanie tymbalików jest wykorzystanie bulionu gotowanego na zupę – może być to rosół z kurczaka, dobrze nadawać się będzie także wywar z samych warzyw. Zrób z niego galaretkę i zalej nią małe pojemniczki z wkrojonymi wcześniej dodatkami. Jeśli chcesz, kurczaka zastąp indykiem albo białą rybą o zwartym mięsie, np. dorszem. Oprócz marchewki i groszku dodaj też inne warzywa: kukurydzę, selera albo korzeń pietruszki. Popularnym składnikiem tymbalików są także jajka. Gotowe przekąski podawaj mocno schłodzone, w przezroczystych pucharkach, albo wyjmij na talerz. Udekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartką cytryny do skropienia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tymbaliki.