
Składniki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
50 gramów
4 ziarna
1 sztuka
4 ziarna
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
Krok 2
Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.
Krok 3
Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.
Krok 4
Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.
Krok 5
Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Krok 6
Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galaretka z kurczaka (tymbaliki)
Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty, razem z wędliną, serami i koreczkami. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do sałatek, na przykład klasycznej jarzynowej czy brokułowej. Podaje się je też z dodatkiem świeżego pieczywa albo z sosem tatarskim. Dobrym sposobem na przygotowanie tymbalików jest wykorzystanie bulionu gotowanego na zupę – może być to rosół z kurczaka, dobrze nadawać się będzie także wywar z samych warzyw. Zrób z niego galaretkę i zalej nią małe pojemniczki z wkrojonymi wcześniej dodatkami. Jeśli chcesz, kurczaka zastąp indykiem albo białą rybą o zwartym mięsie, np. dorszem. Oprócz marchewki i groszku dodaj też inne warzywa: kukurydzę, selera albo korzeń pietruszki. Popularnym składnikiem tymbalików są także jajka. Gotowe przekąski podawaj mocno schłodzone, w przezroczystych pucharkach, albo wyjmij na talerz. Udekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartką cytryny do skropienia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tymbaliki.