Galaretka z kurczaka (tymbaliki) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

354 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

512 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

4 ziarna

1 sztuka

4 ziarna

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.

Krok 2

Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.

Krok 3

Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.

Krok 4

Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.

Krok 5

Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

Krok 6

Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś , 01.12.2019

    Super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka z kurczaka (tymbaliki)Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty, razem z wędliną, serami i koreczkami. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do sałatek, na przykład klasycznej jarzynowej czy brokułowej. Podaje się je też z dodatkiem świeżego pieczywa albo z sosem tatarskim. Dobrym sposobem na przygotowanie tymbalików jest wykorzystanie bulionu gotowanego na zupę – może być to rosół z kurczaka, dobrze nadawać się będzie także wywar z samych warzyw. Zrób z niego galaretkę i zalej nią małe pojemniczki z wkrojonymi wcześniej dodatkami. Jeśli chcesz, kurczaka zastąp indykiem albo białą rybą o zwartym mięsie, np. dorszem. Oprócz marchewki i groszku dodaj też inne warzywa: kukurydzę, selera albo korzeń pietruszki. Popularnym składnikiem tymbalików są także jajka. Gotowe przekąski podawaj mocno schłodzone, w przezroczystych pucharkach, albo wyjmij na talerz. Udekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartką cytryny do skropienia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tymbaliki.