Galaretka z kurczaka (tymbaliki) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
415 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

812 osób wydrukowało

Pobierz pdf

928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

4 ziarna

1 sztuka

4 ziarna

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.

Krok 2

Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.

Krok 3

Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.

Krok 4

Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.

Krok 5

Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

Krok 6

Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Jarosław Łoś

    Jarosław Łoś , 01.12.2019

    Super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka z kurczaka (tymbaliki) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka z kurczaka (tymbaliki)Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty, razem z wędliną, serami i koreczkami. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do sałatek, na przykład klasycznej jarzynowej czy brokułowej. Podaje się je też z dodatkiem świeżego pieczywa albo z sosem tatarskim. Dobrym sposobem na przygotowanie tymbalików jest wykorzystanie bulionu gotowanego na zupę – może być to rosół z kurczaka, dobrze nadawać się będzie także wywar z samych warzyw. Zrób z niego galaretkę i zalej nią małe pojemniczki z wkrojonymi wcześniej dodatkami. Jeśli chcesz, kurczaka zastąp indykiem albo białą rybą o zwartym mięsie, np. dorszem. Oprócz marchewki i groszku dodaj też inne warzywa: kukurydzę, selera albo korzeń pietruszki. Popularnym składnikiem tymbalików są także jajka. Gotowe przekąski podawaj mocno schłodzone, w przezroczystych pucharkach, albo wyjmij na talerz. Udekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartką cytryny do skropienia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj tymbaliki.