Chile verde

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

6 sztuk

1 kilogram

225 mililitrów

4 sztuki

2 sztuki

450 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę pokrój na kawałki, pół ząbków czosnku i cebulę posiekaj. Wszystko włóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę rosołową. Zagotuj.

Krok 2

Zbierz szumowiny i gotuj około 90 minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 3

Pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Zmiksuj z osączonymi pomidorami.

Krok 4

Gotową masę wlej do rondla z rozgrzanym olejem, gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Krok 5

Dodaj wywar, mieloną chili i kminek.

Krok 6

Z garnka wyjmij mięso i dodaj do sosu. Gotuj na średnim ogniu.

Krok 7

Ozdób posiekaną kolendrą, podawaj z ciepłymi tortillami i kawałkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej