Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyć - oczyścić. Przygotować marynatę z roztartej z olejem kostki bulionowej, konfitury, Delikatu, szczypty pieprzu, papryki. Natrzeć skrzydełka i zostawić w lodówce na minimum godzinę.

Krok 2

Przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego razem z marynatą - podlać 3 łyżkami wody i piec od 45-60 minut w temperaturze 200* C.

Krok 3

Po pół godzinie pieczenia nastawić wodę z kostkami do makaronu, ryżu i ziemniaków. Włożyć ryż i gotować 20 minut. Odcedzić i zostawić w woreczkach przykryte w garnku na 10 minut by ryż doszedł. Podawać skrzydełka z ryżem i sezonową surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka w glazurze z czarnej porzeczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej