Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami

Autor: Ewa Sidor

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kostki do makronu Knorr . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy .

Krok 2

Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki solimy i odstawiamy n a ok 10 min . Po tym czasie myjemy go i osuszamy .Następnie grillujemy na patelni grillowej .

Krok 3

Kukurydzę gotujemy w wodzie lekko osolonej . Po ugotowaniu kroimy na plasterki . Na patelni na oleju podsmażamy lekko plastry kukurydzy .Dodajemy makaron i bakłażan .Mieszamy wszystko podsmażając lekko .

Krok 4

Dodajemy sól,pieprz i pokruszoną mini kostkę czosnku knorr do smaku . Posypujemy szczypiorem . Przed podaniem polewamy sosem słodkim chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan z kukurydzą i świderkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej