Brukselka z masłem gotowana w bulionie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka z masłem gotowana w bulionie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, głąb nacinamy na krzyż, myjemy.

Krok 2

W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę Rosołu z kury Knorr. Do wrzątku wrzucamy brukselkę i gotujemy 7-8 min.

Krok 3

W międzyczasie rozpuszczamy masło. Brukselkę odsączamy, przekładamy na talerz i polewamy masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka z masłem gotowana w bulionie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej