Co zrobić z czarnej porzeczki na zimę?

Czarna porzeczka to owoc, który dobrze smakuje prosto z krzaka, a jeszcze lepiej w postaci domowych przetworów. Sprawdźcie, co zrobić z czarnej porzeczki do słoików, żeby jesienią i zimą cieszyć się pysznym smakiem owoców. Czarną porzeczkę możecie z powodzeniem zawekować i przechować przez wiele miesięcy.

Co zrobić z czarnej porzeczki do słoików na zimę?

W ogrodzie obrodziły owoce i zastanawiacie się, co zrobić z czarnej porzeczki na zimę? A może zaprzyjaźniona sprzedawczyni z lokalnego ryneczku sprzedaje piękne porzeczki w cenie, za którą aż żal ich nie kupić? Sprawdźcie, co można zrobić z czarnej porzeczki, żeby cieszyć się jej wspaniałym smakiem i aromatem przez cały rok.

1. Dżem z czarnych porzeczek

Pierwszym pomysłem na wykorzystanie czarnej porzeczki jest przygotowanie dżemu. Przebrane i umyte owoce wrzućcie do garnka i dodajcie trochę cukru, a następnie gotujcie przez kilka minut na małym ogniu. Do dżemu możecie dodać żelfix lub dżemfix – gotowy produkt zagęszczający umożliwi uzyskanie gęstego dżemu idealnego na kanapki czy do ciasta. Dżem możecie oczywiście przygotować z samych owoców i cukru, ewentualnie dodać nieco cynamonu lub innych przypraw.

2. Marmolada porzeczkowa

Co z czarnej porzeczki jako alternatywa dla dżemu? Polecamy marmoladę. Domowa marmolada różni się od dżemu głównie konsystencją. Prawdziwa marmolada powstaje z dokładnie rozgotowanych i idealnie przetartych owoców. Marmolada ma konsystencję gęstego musu, jest bardzo słodka i aromatyczna, a przez to idealna jako nadzienie do pączków czy słodki składnik tortu. Przygotowanie marmolady wymaga nieco więcej pracy niż zrobienie dżemu, ale z pomocą przecieraka do warzyw pójdzie wam to bardzo sprawnie.

3. Sok z czarnej porzeczki

Kolejnym pomysłem na przechowanie porzeczek jest przerobienie ich na sok. Możecie go zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej lub w sokowirówce, a nawet przez ręczne wyciskanie porzeczek na sitku. Sok wystarczy utrwalić niewielką ilością cukru, a później przelać do butelek lub słoików i zapasteryzować.

4. Wino porzeczkowe

Co zrobić z czarnej porzeczki na zimę, jeśli macie już wystarczająco słodkich przetworów? Miłośnicy mocniejszych trunków docenią wspaniały aromat i oryginalny smak porzeczkowego wina. Jak przygotować taki specjał? Umyte i wyszypułkowane porzeczki wsypcie do pojemnika fermentacyjnego, dodajcie pektoenzym i drożdże, a następnie odstawcie na 3 dni. Po tym czasie odciśnijcie miazgę owocową, a wino przelejcie do balonów, dodajcie syrop cukrowy oraz pożywkę, i odstawcie na 4 tygodnie. Kiedy proces fermentacji się zakończy, wino trzeba będzie zlać znad osadu i w razie potrzeby dosłodzić.

5. Kompot z porzeczek czarnych

Najprostszą metodą przygotowania kompotu jest wsypanie porzeczek do wysokości ¾ słoika, dodanie 3-4 łyżek cukru lub miodu i zalanie owoców przegotowaną ostudzoną wodą. Słoiki należy dokładnie zakręcić, pasteryzować 10-15 minut i odstawić do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Co zrobić z czarnej porzeczki na zimę zamiast weków?

Zastanawiacie się, co można zrobić z czarnej porzeczki na zimę, jeśli nie macie czasu na przygotowywanie przetworów w słoikach? Porzeczkę możecie zamrozić w jednoporcjowych pojemniczkach lub specjalnych woreczkach do mrożenia. Po rozmrożeniu owoce mogą być wykorzystane do ciasta z porzeczkami czy ulubionego deseru, a także do przygotowania gotowanego kompotu.

Co z czarnej porzeczki w słoikach? Pomysły na słodkie i wytrawne dania

Jeśli macie dżem lub marmoladę z porzeczek, możecie wykorzystać te specjały do nadziewania pączków na Tłusty Czwartek, do przełożenia tortu, jako dodatek do piernika (zamiast powideł śliwkowych) lub do przygotowania słodkiego sosu do mięsa z grilla. Sok z czarnej porzeczki może być też stosowany jako naturalny barwnik do żywności oraz dodatek do herbaty i innych napojów.

Co można zrobić z czarnej porzeczki z kompotu?

Macie porzeczki z kompotu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić? Owoce z kompotu można zmiksować z jogurtem naturalnym i miodem, co pozwoli wyczarować smaczne domowe lody. Czarne porzeczki z kompotu z powodzeniem sprawdzą się też jako dodatek do ciasta albo domowych muffinek. Owoce z odrobiną soku możecie również dodać do owsianki.