Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 sztuki
2 łyżeczki
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Awokado rozetnij na pół, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ.
Krok 2
Zgnieć na jednolitą masę i wymieszaj z posiekanym drobno ogórkiem.
Krok 3
Zmiksuj z sokiem wyciśniętym z cytryny, odrobiną oliwy i bulionem.
Krok 4
Dopraw kilkoma kroplami sosu tabasco i przyprawami. Odstaw na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Krok 5
Przed podaniem udekoruj połówkami czarnych oliwek i posiekanym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej