Jak jeść modnie i kolorowo? Odpowiedź na to pytanie może sprowadzać się do jednego słowa: awokado! Od kilku lat owoc ten jest coraz chętniej wykorzystywany nie tylko przez profesjonalnych kucharzy. Doskonale sprawdza się w sałatkach i koktajlach, można zamienić go w różnorodne pasty. Głównym problemem związanym z owocem jest fakt, że trudno znaleźć w sklepach dojrzałe egzemplarze o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Co zrobić, gdy trafimy na niedojrzałe awokado? Polecamy zerknąć do naszego poradnika, ponieważ znamy kilka sposobów na to, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado.

Awokado idealne – dlaczego tak trudno je znaleźć?

Owoce są zrywane i transportowane do sklepów, zanim staną się w pełni dojrzałe. Ma to przedłużyć ich świeżość – w końcu mało kto skusiłby się na rozmiękłe, przejrzałe owoce, które nie nadają się już do jedzenia. Jednocześnie nie należy spieszyć się z ich konsumpcją, ponieważ niedojrzałe awokado są twarde i gorzkie. Warto zatem wiedzieć, co zrobić, żeby awokado było miękkie nieco szybciej.

Informacje dla cierpliwych

Dojrzewanie awokado w domowych warunkach i temperaturze pokojowej może potrwać 5-6 dni. Jeśli robicie duże zakupy raz w tygodniu lub rzadziej, możecie śmiało pozwolić sobie na włożenie do koszyka twardego, jeszcze niedojrzałego awokado. Dopuszcza się również przechowywanie go w lodówce. Niska temperatura hamuje proces dojrzewania i w niektórych przypadkach zajmie to nawet 2 tygodnie. Jednak co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało, gdy zależy nam na czasie? Podpowiadamy!

Awokado – jak przyspieszyć dojrzewanie?

Kremowa konsystencja i łagodny smak, który znakomicie komponuje się z najróżniejszymi przyprawami i dodatkami – taki efekt chcemy uzyskać dzięki przyspieszonemu dojrzewaniu awokado. Przedstawiamy sposoby na to, co zrobić, żeby awokado było miękkie. Bez problemu dopasujecie je do swoich potrzeb.

  1. Włóżcie niedojrzałe awokado do papierowej torby wraz z dojrzałym jabłkiem, bananem lub pomidorem. Produkty te wydzielają etylen, czyli hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Awokado będzie nadawać się do spożycia po 2 dniach.
  2. Owoc można również szczelnie owinąć gazetą i odstawić w ciepłym miejscu.
  3. Metodą ekspresową na to, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, jest zawinięcie go w folię aluminiową i umieszczenie w piekarniku nagrzanym do 95-100°C. Czas, który owoc powinien w nim spędzić, zależy od stopnia jego dojrzałości. Potrwa to od 10 do 50 minut. Należy pamiętać, że taki zabieg może wpływać na smak awokado. Używajcie je np. jako dodatek do koktajli, ale nie podstawę całego dania.

Stylowe gotowanie – przepisy z awokado

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za awokado, istnieje duże prawdopodobieństwo, że miał do czynienia z nie do końca dojrzałym owocem. Mogło też zostać przygotowane z nieodpowiednimi dodatkami. Za sprawą pieczonego awokado nawet największy uparciuch i sceptyk zmieni zdanie. Gdy zależy wam na efekcie „wow”, podajcie gazpacho z krewetkami i awokado, które stanie się dumą każdego amatora gotowania. Jeśli na dodatek wiecie, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, pyszne danie możecie przygotować za każdym razem, gdy będziecie mieli na nie ochotę. Owoc doskonale komponuje się z bardziej swojskimi produktami. Dla przełamania pierwszych lodów warto przygotować pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem – oswajanie się z nowymi smakami nie powinno przebiegać gwałtownie.

Gdy dołączycie już do fanklubu tego zielonego owocu, sałatka z awokado, orzechów i szpinaku często będzie pojawiać się w waszym menu. Dla odświeżenia kubków smakowych polecamy sałatkę cytrusową z awokado i jogurtem. Macie apetyt na więcej nowości? Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado to dużo ciekawsza alternatywa dla ziemniaczanej przekąski podawanej z keczupem. Dzięki przepisowi na ciabattę z awokado łatwiej będzie włączyć owoc do codziennych posiłków, wypróbowując przy tym nasze sposoby na niedojrzałe awokado.