Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Następnie polej olejem i posyp solą morską. Piecz w piekarniku w 170 °C przez 45 minut.

Krok 2

Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Powinien być chrupiący.

Krok 3

Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4

W misce połącz kwaśną śmietanę z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Dodaj do niego awokado, posiekany szczypiorek oraz chrupiący boczek.

Krok 6

Upieczone ziemniaki natnij z wierzchu na krzyż. Następnie lekko ściśnij palcami tak, aby miąższ wyszedł na zewnątrz. W tym miejscu nałóż łyżką sporą ilość sosu i natychmiast podawaj. Doskonale smakuje samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem

Wyśmienita przekąska, dodatek do dań z grilla lub ciepła kolacja. Ziemniaki z awokado i boczkiem to doskonała propozycja na wykorzystanie popularnego warzywa. Pieczony ziemniak dobrze komponuje się z kremową warzywną pastą mającą delikatny wędzony posmak. Aby ją przygotować, należy najpierw podsmażyć boczek, dzięki czemu stanie się on delikatnie chrupiący. Następnie dodaje się do niego mięsiste awokado i sos czosnkowy na bazie śmietany. Powstałą mieszankę nakłada się na nacięty ziemniak zaraz po jego upieczeniu, tak aby podawane danie było ciepłe. Całość można udekorować świeżymi ziołami lub ozdobić plasterkiem cytryny. W takiej wersji ziemniaki sprawdzą się też jako wyśmienita przekąska na przyjęcie. Jeśli chcesz przyrządzić je w wersji warzywnej, boczek zastąp smażonym serem tofu lub czerwoną papryką. W takiej postaci ziemniaki również będą smakować wyśmienicie. Posyp je przed zaserwowaniem koperkiem. Dowiedz się, jak je przyrządzić dzięki podanemu przepisowi. Koniecznie podziel się swoją opinią o tym daniu w komentarzu poniżej.