Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Następnie polej olejem i posyp solą morską. Piecz w piekarniku w 170 °C przez 45 minut.

Krok 2

Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Powinien być chrupiący.

Krok 3

Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4

W misce połącz kwaśną śmietanę z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Dodaj do niego awokado, posiekany szczypiorek oraz chrupiący boczek.

Krok 6

Upieczone ziemniaki natnij z wierzchu na krzyż. Następnie lekko ściśnij palcami tak, aby miąższ wyszedł na zewnątrz. W tym miejscu nałóż łyżką sporą ilość sosu i natychmiast podawaj. Doskonale smakuje samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem

Wyśmienita przekąska, dodatek do dań z grilla lub ciepła kolacja. Ziemniaki z awokado i boczkiem to doskonała propozycja na wykorzystanie popularnego warzywa. Pieczony ziemniak dobrze komponuje się z kremową warzywną pastą mającą delikatny wędzony posmak. Aby ją przygotować, należy najpierw podsmażyć boczek, dzięki czemu stanie się on delikatnie chrupiący. Następnie dodaje się do niego mięsiste awokado i sos czosnkowy na bazie śmietany. Powstałą mieszankę nakłada się na nacięty ziemniak zaraz po jego upieczeniu, tak aby podawane danie było ciepłe. Całość można udekorować świeżymi ziołami lub ozdobić plasterkiem cytryny. W takiej wersji ziemniaki sprawdzą się też jako wyśmienita przekąska na przyjęcie. Jeśli chcesz przyrządzić je w wersji warzywnej, boczek zastąp smażonym serem tofu lub czerwoną papryką. W takiej postaci ziemniaki również będą smakować wyśmienicie. Posyp je przed zaserwowaniem koperkiem. Dowiedz się, jak je przyrządzić dzięki podanemu przepisowi. Koniecznie podziel się swoją opinią o tym daniu w komentarzu poniżej.