Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem
łatwe
182 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj. Następnie polej olejem i posyp solą morską. Piecz w piekarniku w 170 °C przez 45 minut.
Krok 2
Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Powinien być chrupiący.
Krok 3
Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
W misce połącz kwaśną śmietanę z sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
Dodaj do niego awokado, posiekany szczypiorek oraz chrupiący boczek.
Krok 6
Upieczone ziemniaki natnij z wierzchu na krzyż. Następnie lekko ściśnij palcami tak, aby miąższ wyszedł na zewnątrz. W tym miejscu nałóż łyżką sporą ilość sosu i natychmiast podawaj. Doskonale smakuje samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki z awokado i boczkiem
Wyśmienita przekąska, dodatek do dań z grilla lub ciepła kolacja. Ziemniaki z awokado i boczkiem to doskonała propozycja na wykorzystanie popularnego warzywa. Pieczony ziemniak dobrze komponuje się z kremową warzywną pastą mającą delikatny wędzony posmak. Aby ją przygotować, należy najpierw podsmażyć boczek, dzięki czemu stanie się on delikatnie chrupiący. Następnie dodaje się do niego mięsiste awokado i sos czosnkowy na bazie śmietany. Powstałą mieszankę nakłada się na nacięty ziemniak zaraz po jego upieczeniu, tak aby podawane danie było ciepłe. Całość można udekorować świeżymi ziołami lub ozdobić plasterkiem cytryny. W takiej wersji ziemniaki sprawdzą się też jako wyśmienita przekąska na przyjęcie. Jeśli chcesz przyrządzić je w wersji warzywnej, boczek zastąp smażonym serem tofu lub czerwoną papryką. W takiej postaci ziemniaki również będą smakować wyśmienicie. Posyp je przed zaserwowaniem koperkiem. Dowiedz się, jak je przyrządzić dzięki podanemu przepisowi. Koniecznie podziel się swoją opinią o tym daniu w komentarzu poniżej.


































