Duszona karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona karkówka

Autor: Piotr Silarów

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 sztuki

10 sztuk

2 szczypty

50 mililitrów

3 szklanki

5 ziaren

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, pokrój w poprzek mięśnia na 4-5 plastrów, grubości ok 1 cm. Użyj ostrego szerokiego długiego noża :)

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w piórka, pieczarki pokrój w paski (pamiętaj o umyciu pieczarek).

Krok 3

Wlej olej do garnka (ja używam garnka 3 litrowego). Rozgrzej go aż pojawi się pierwszy dymek, wrzuć osuszone mięso na olej. Krew z karkówki powinna podejść do góry. Jak będzie jej już sporo to przewróć mięso na drugą stronę. Po kilku minutach mięso będzie obsmażone z obu stron. Na mięso wrzuć cebulę, pieczarki, przyprawy, przemieszaj. Dolej 2 szklanki wody, przykryj pokrywką garnek, zmniejsz gaz do 1/3 palnika i zostaw na 20 minut.

Krok 4

Po 20 minutach odkryj pokrywkę, uważaj na parę buchającą ... ja dziś oparzyłem nadgarstek. Przemieszaj, zmniejsz gaz do minimum i tak niech się pyrkoli (tzn gotuje delikatnie) jakieś następne 40 minut. Kontrolnie odkrywaj co 20 minut żeby zerknąć czy za dużo wody ci nie odparowało. Po upływie 40 minut dolej ostatnią szklankę wody i przykryj na kolejne 20 minut.

Krok 5

Podawaj gorące z kopytkami oraz buraczkami lub sałatą ze śmietaną. Życzę smacznego, ja czekam na moją kochaną Iwoneczkę i bierzemy się za szamanko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Polędwiczka wieprzowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej