
Składniki
4 sztuki
3 szklanki
50 mililitrów
5 ziaren
3 sztuki
300 gramów
2 szczypty
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, pokrój w poprzek mięśnia na 4-5 plastrów, grubości ok 1 cm. Użyj ostrego szerokiego długiego noża :)
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w piórka, pieczarki pokrój w paski (pamiętaj o umyciu pieczarek).
Krok 3
Wlej olej do garnka (ja używam garnka 3 litrowego). Rozgrzej go aż pojawi się pierwszy dymek, wrzuć osuszone mięso na olej. Krew z karkówki powinna podejść do góry. Jak będzie jej już sporo to przewróć mięso na drugą stronę. Po kilku minutach mięso będzie obsmażone z obu stron. Na mięso wrzuć cebulę, pieczarki, przyprawy, przemieszaj. Dolej 2 szklanki wody, przykryj pokrywką garnek, zmniejsz gaz do 1/3 palnika i zostaw na 20 minut.
Krok 4
Po 20 minutach odkryj pokrywkę, uważaj na parę buchającą ... ja dziś oparzyłem nadgarstek. Przemieszaj, zmniejsz gaz do minimum i tak niech się pyrkoli (tzn gotuje delikatnie) jakieś następne 40 minut. Kontrolnie odkrywaj co 20 minut żeby zerknąć czy za dużo wody ci nie odparowało. Po upływie 40 minut dolej ostatnią szklankę wody i przykryj na kolejne 20 minut.
Krok 5
Podawaj gorące z kopytkami oraz buraczkami lub sałatą ze śmietaną. Życzę smacznego, ja czekam na moją kochaną Iwoneczkę i bierzemy się za szamanko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej