Duszona karkówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona karkówka

Autor: Piotr Silarów

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 szklanki

50 mililitrów

5 ziaren

3 sztuki

300 gramów

2 szczypty

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, pokrój w poprzek mięśnia na 4-5 plastrów, grubości ok 1 cm. Użyj ostrego szerokiego długiego noża :)

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w piórka, pieczarki pokrój w paski (pamiętaj o umyciu pieczarek).

Krok 3

Wlej olej do garnka (ja używam garnka 3 litrowego). Rozgrzej go aż pojawi się pierwszy dymek, wrzuć osuszone mięso na olej. Krew z karkówki powinna podejść do góry. Jak będzie jej już sporo to przewróć mięso na drugą stronę. Po kilku minutach mięso będzie obsmażone z obu stron. Na mięso wrzuć cebulę, pieczarki, przyprawy, przemieszaj. Dolej 2 szklanki wody, przykryj pokrywką garnek, zmniejsz gaz do 1/3 palnika i zostaw na 20 minut.

Krok 4

Po 20 minutach odkryj pokrywkę, uważaj na parę buchającą ... ja dziś oparzyłem nadgarstek. Przemieszaj, zmniejsz gaz do minimum i tak niech się pyrkoli (tzn gotuje delikatnie) jakieś następne 40 minut. Kontrolnie odkrywaj co 20 minut żeby zerknąć czy za dużo wody ci nie odparowało. Po upływie 40 minut dolej ostatnią szklankę wody i przykryj na kolejne 20 minut.

Krok 5

Podawaj gorące z kopytkami oraz buraczkami lub sałatą ze śmietaną. Życzę smacznego, ja czekam na moją kochaną Iwoneczkę i bierzemy się za szamanko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej