
Składniki
4 sztuki
3 szklanki
50 mililitrów
5 ziaren
3 sztuki
300 gramów
2 szczypty
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, pokrój w poprzek mięśnia na 4-5 plastrów, grubości ok 1 cm. Użyj ostrego szerokiego długiego noża :)
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w piórka, pieczarki pokrój w paski (pamiętaj o umyciu pieczarek).
Krok 3
Wlej olej do garnka (ja używam garnka 3 litrowego). Rozgrzej go aż pojawi się pierwszy dymek, wrzuć osuszone mięso na olej. Krew z karkówki powinna podejść do góry. Jak będzie jej już sporo to przewróć mięso na drugą stronę. Po kilku minutach mięso będzie obsmażone z obu stron. Na mięso wrzuć cebulę, pieczarki, przyprawy, przemieszaj. Dolej 2 szklanki wody, przykryj pokrywką garnek, zmniejsz gaz do 1/3 palnika i zostaw na 20 minut.
Krok 4
Po 20 minutach odkryj pokrywkę, uważaj na parę buchającą ... ja dziś oparzyłem nadgarstek. Przemieszaj, zmniejsz gaz do minimum i tak niech się pyrkoli (tzn gotuje delikatnie) jakieś następne 40 minut. Kontrolnie odkrywaj co 20 minut żeby zerknąć czy za dużo wody ci nie odparowało. Po upływie 40 minut dolej ostatnią szklankę wody i przykryj na kolejne 20 minut.
Krok 5
Podawaj gorące z kopytkami oraz buraczkami lub sałatą ze śmietaną. Życzę smacznego, ja czekam na moją kochaną Iwoneczkę i bierzemy się za szamanko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























