Sałatka ziemniaczana z boczkiem - niemiecka | Przepisy.pl pixel

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Do gotowania dodaj liść laurowy oraz kminek. Gdy ziemniaki będą miękkie obierz je, pokrój w talarki i przełóż do miski.

Krok 2

Boczek usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3

Stwórz esencjonalny, wołowy bulion rozprowadzając kostkę rosołową w 0,5 l wrzącej wody. Przygotowanym bulionem zalej ziemniaki, dodaj ocet oraz oliwę. Pozostaw do wystygnięcia.

Krok 4

Po tym czasie ziemniaki przełóż do salaterki, posyp chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać łyżeczkę musztardy Dijon, co lekko zaostrzy jej smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiemNiemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Ręka do góry, kto wie, jak smakuje kartoffelsalat z boczkiem? Niemiecką sałatkę ziemniaczaną z boczkiem znają na pewno ci, którzy kiedykolwiek byli na Oktoberfest w Monachium. Pozostałym podpowiadamy: bez problemu zrobicie ją bez wychodzenia z domu!

Dla kogo?

Sałatka kartoflana nada się dla każdego, kto lubi musztardowo-winne sosy oraz ziemniaki i jednocześnie nie potrafi obyć się bez mięsa, od razu zakocha się sałatce ziemniaczanej z boczkiem.

Na jaką okazję?

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem może być dodatkiem lub samodzielnym daniem. Wszystko zależy od wielkości naszego apetytu. A ponieważ jest pożywna, smaczna i łatwa w przygotowaniu, uświetni każde towarzyskie spotkanie.

Czy wiesz, że?

Sałatka ziemniaczana z boczkiem to danie, które podaje się w Niemczech na co dzień i od święta. Każda pani domu ma własny przepis na tę potrawę.

Dla urozmaicenia

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem bardzo dobrze komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym.