Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
łatwe
1328 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Do gotowania dodaj liść laurowy oraz kminek. Gdy ziemniaki będą miękkie obierz je, pokrój w talarki i przełóż do miski.
Krok 2
Boczek usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3
Stwórz esencjonalny, wołowy bulion rozprowadzając kostkę rosołową w 0,5 l wrzącej wody. Przygotowanym bulionem zalej ziemniaki, dodaj ocet oraz oliwę. Pozostaw do wystygnięcia.
Krok 4
Po tym czasie ziemniaki przełóż do salaterki, posyp chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać łyżeczkę musztardy Dijon, co lekko zaostrzy jej smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
Ręka do góry, kto wie, jak smakuje kartoffelsalat z boczkiem? Niemiecką sałatkę ziemniaczaną z boczkiem znają na pewno ci, którzy kiedykolwiek byli na Oktoberfest w Monachium. Pozostałym podpowiadamy: bez problemu zrobicie ją bez wychodzenia z domu!
Dla kogo?
Sałatka kartoflana nada się dla każdego, kto lubi musztardowo-winne sosy oraz ziemniaki i jednocześnie nie potrafi obyć się bez mięsa, od razu zakocha się sałatce ziemniaczanej z boczkiem.
Na jaką okazję?
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem może być dodatkiem lub samodzielnym daniem. Wszystko zależy od wielkości naszego apetytu. A ponieważ jest pożywna, smaczna i łatwa w przygotowaniu, uświetni każde towarzyskie spotkanie.
Czy wiesz, że?
Sałatka ziemniaczana z boczkiem to danie, które podaje się w Niemczech na co dzień i od święta. Każda pani domu ma własny przepis na tę potrawę.
Dla urozmaicenia
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem bardzo dobrze komponuje się z kotletem mielonym lub schabowym.