Wiosenna sałatka z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

246 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

581 osób wydrukowało

Pobierz pdf

759 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

8 sztuk

0.25 sztuki

0.5 sztuki

1 garść

2 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwa i sokiem z limonki.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z jajkiemWiosenna sałatka z jajkiem

To danie łączy w sobie delikatny smak przepiórczych jajek, soczystych świeżych warzyw oraz intensywny aromat wędzonego łososia. Żeby przyrządzić wiosenną sałatkę z jajkiem, potrzebujesz kilkunastu minut. Przygotowanie rozpocznij od ryby – oczyść łososia, natrzyj go oliwą, skórką z cytryny i przyprawami. Następnie wędź go pod przykryciem na patelni, a po kilku minutach wstaw do piekarnika. Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki i ułóż na sałacie zmieszanej z kiełkami słonecznika. Dołącz do nich kawałki upieczonej ryby i ugotowane jajka. Całość polej aromatycznym sosem sałatkowym wymieszanym z oliwą i sokiem z limonki. Potrawa będzie świetnie smakować również ze smażonym tofu. Posyp ją drobnymi grzankami lub dołącz do niej pełnoziarniste pieczywo albo ziołową focaccię. Znakomitym rozwiązaniem będzie dodatek chrupiących składników: pestek dyni lub migdałów – opcjonalnie posyp nimi wierzch sałatki. To świetna propozycja na pyszne drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do pracy. Smacznego!