
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
8 sztuk
0.25 sztuki
0.5 sztuki
1 garść
2 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.

Krok 2
Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.

Krok 3
Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwa i sokiem z limonki.

Krok 4
Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.

Krok 5
Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna sałatka z jajkiem
To danie łączy w sobie delikatny smak przepiórczych jajek, soczystych świeżych warzyw oraz intensywny aromat wędzonego łososia. Żeby przyrządzić wiosenną sałatkę z jajkiem, potrzebujesz kilkunastu minut. Przygotowanie rozpocznij od ryby – oczyść łososia, natrzyj go oliwą, skórką z cytryny i przyprawami. Następnie wędź go pod przykryciem na patelni, a po kilku minutach wstaw do piekarnika. Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki i ułóż na sałacie zmieszanej z kiełkami słonecznika. Dołącz do nich kawałki upieczonej ryby i ugotowane jajka. Całość polej aromatycznym sosem sałatkowym wymieszanym z oliwą i sokiem z limonki. Potrawa będzie świetnie smakować również ze smażonym tofu. Posyp ją drobnymi grzankami lub dołącz do niej pełnoziarniste pieczywo albo ziołową focaccię. Znakomitym rozwiązaniem będzie dodatek chrupiących składników: pestek dyni lub migdałów – opcjonalnie posyp nimi wierzch sałatki. To świetna propozycja na pyszne drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do pracy. Smacznego!