Wiosenna sałatka z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
358 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

641 osób wydrukowało

Pobierz pdf

881 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

8 sztuk

0.25 sztuki

0.5 sztuki

1 garść

2 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwa i sokiem z limonki.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.

Wiosenna sałatka z jajkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z jajkiemWiosenna sałatka z jajkiem

To danie łączy w sobie delikatny smak przepiórczych jajek, soczystych świeżych warzyw oraz intensywny aromat wędzonego łososia. Żeby przyrządzić wiosenną sałatkę z jajkiem, potrzebujesz kilkunastu minut. Przygotowanie rozpocznij od ryby – oczyść łososia, natrzyj go oliwą, skórką z cytryny i przyprawami. Następnie wędź go pod przykryciem na patelni, a po kilku minutach wstaw do piekarnika. Pomidorki koktajlowe przetnij na połówki i ułóż na sałacie zmieszanej z kiełkami słonecznika. Dołącz do nich kawałki upieczonej ryby i ugotowane jajka. Całość polej aromatycznym sosem sałatkowym wymieszanym z oliwą i sokiem z limonki. Potrawa będzie świetnie smakować również ze smażonym tofu. Posyp ją drobnymi grzankami lub dołącz do niej pełnoziarniste pieczywo albo ziołową focaccię. Znakomitym rozwiązaniem będzie dodatek chrupiących składników: pestek dyni lub migdałów – opcjonalnie posyp nimi wierzch sałatki. To świetna propozycja na pyszne drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do pracy. Smacznego!