Kalafior w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w sosie pomidorowym

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

null

1 sztuka

2 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podzielić na niewielkie części i przysmażyć na oliwie z oliwek. 

Krok 2

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do kalafiora. Chwilę smażyć.

Krok 3

Zalać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, ocet i Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr. Dusić do miękkości kalafiora. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. Dopraw pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej