
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
200 mililitrów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
6 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż wołowinę. Następnie dodaj pokrojoną w paski cebulę i paprykę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.
Krok 2
Fix wymieszaj z 200 ml wody i wlej do smażących się składników. Gotuj ok. 10 minut, pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę i papryczkę Jalapeno. Całość wystudź.
Krok 3
Na rozłożone placki nałóż farsz, a następnie zwiń tortille w koperty i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 4
Wierzch burrito posyp startym cheddarem i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Meksykańskie burrito
Chcesz przygotować smaczne danie z kuchni meksykańskiej? Dobrym wyborem będzie burrito. To placki pszennej tortilli z farszem, czyli najczęściej podsmażone mięso z różnymi dodatkami. W oryginalnym przepisie najczęściej burrito występuje z fasolą, ale w alternatywnej propozycji serwuj je także z dodatkiem marchewki, przecieru pomidorowego, aromatycznej kompozycji ziół prowansalskich, czosnku oraz szczypty pieprzu wraz z polewą gęstego sosu spaghetti. Burrito z proponowanego przepisu przyrządza się w prosty sposób – na początek podsmaż wołowinę wraz z dodatkami i przyprawami. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do nadzienia nieco pieprzu kajeńskiego albo drobno pokrojoną papryczkę jalapeño. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni – ciepłe łatwiej będzie Ci nadziać i złożyć w koperty. Gotowe ułóż w żaroodpornym naczyniu. Po przygotowaniu wystarczy zapiec je przez kilkanaście minut w piekarniku, wcześniej posypując każdy placek startym cheddarem. Burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole. Spróbuj tej potrawy przy najbliższej okazji.