Meksykańskie burrito przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie burrito

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
655 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

200 mililitrów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż wołowinę. Następnie dodaj pokrojoną w paski cebulę i paprykę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.

Krok 2

Fix wymieszaj z 200 ml wody i wlej do smażących się składników. Gotuj ok. 10 minut, pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę i papryczkę Jalapeno. Całość wystudź.

Krok 3

Na rozłożone placki nałóż farsz, a następnie zwiń tortille w koperty i ułóż w naczyniu do zapiekania.

Krok 4

Wierzch burrito posyp startym cheddarem i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie burritoMeksykańskie burrito

Chcesz przygotować smaczne danie z kuchni meksykańskiej? Dobrym wyborem będzie burrito. To placki pszennej tortilli z farszem, czyli najczęściej podsmażone mięso z różnymi dodatkami. W oryginalnym przepisie najczęściej burrito występuje z fasolą, ale w alternatywnej propozycji serwuj je także z dodatkiem marchewki, przecieru pomidorowego, aromatycznej kompozycji ziół prowansalskich, czosnku oraz szczypty pieprzu wraz z polewą gęstego sosu spaghetti. Burrito z proponowanego przepisu przyrządza się w prosty sposób – na początek podsmaż wołowinę wraz z dodatkami i przyprawami. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do nadzienia nieco pieprzu kajeńskiego albo drobno pokrojoną papryczkę jalapeño. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni – ciepłe łatwiej będzie Ci nadziać i złożyć w koperty. Gotowe ułóż w żaroodpornym naczyniu. Po przygotowaniu wystarczy zapiec je przez kilkanaście minut w piekarniku, wcześniej posypując każdy placek startym cheddarem. Burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole. Spróbuj tej potrawy przy najbliższej okazji.