Meksykańskie burrito przepis – Zobacz na przepisy.pl

Meksykańskie burrito

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

621 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

200 mililitrów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż wołowinę. Następnie dodaj pokrojoną w paski cebulę i paprykę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.

Krok 2

Fix wymieszaj z 200 ml wody i wlej do smażących się składników. Gotuj ok. 10 minut, pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę i papryczkę Jalapeno. Całość wystudź.

Krok 3

Na rozłożone placki nałóż farsz, a następnie zwiń tortille w koperty i ułóż w naczyniu do zapiekania.

Krok 4

Wierzch burrito posyp startym cheddarem i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie burrito - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie burritoMeksykańskie burrito

Chcesz przygotować smaczne danie z kuchni meksykańskiej? Dobrym wyborem będzie burrito. To placki pszennej tortilli z farszem, czyli najczęściej podsmażone mięso z różnymi dodatkami. W oryginalnym przepisie najczęściej burrito występuje z fasolą, ale w alternatywnej propozycji serwuj je także z dodatkiem marchewki, przecieru pomidorowego, aromatycznej kompozycji ziół prowansalskich, czosnku oraz szczypty pieprzu wraz z polewą gęstego sosu spaghetti. Burrito z proponowanego przepisu przyrządza się w prosty sposób – na początek podsmaż wołowinę wraz z dodatkami i przyprawami. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do nadzienia nieco pieprzu kajeńskiego albo drobno pokrojoną papryczkę jalapeño. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni – ciepłe łatwiej będzie Ci nadziać i złożyć w koperty. Gotowe ułóż w żaroodpornym naczyniu. Po przygotowaniu wystarczy zapiec je przez kilkanaście minut w piekarniku, wcześniej posypując każdy placek startym cheddarem. Burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole. Spróbuj tej potrawy przy najbliższej okazji.