
Składniki
6 sztuk
0.5 opakowania
0.5 pęczka
6 łyżek
1 opakowanie
12 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj. Następnie skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Każdego ziemniaka zawiń wraz z marynatą w folię aluminiową.

Krok 3
Ziemniaki piecz na grillu lub w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 4
W tym czasie przygotuj sos, łącząc sos sałatkowy Knorr z śmietaną.

Krok 5
Gdy ziemniaki się upieką i będą miękkie, odwiń ostrożnie folię z wierzchu. Następnie natnij ziemniaka nożem na krzyż. Palcami ściśnij ziemniaka w miejscu nacięcia, tak aby miąższ lekko wyszedł na zewnątrz.

Krok 6
Na tak przygotowane ziemniaki nakładaj sos. Posyp szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki po amerykańsku
Jeśli szukasz prostego, a wspaniale wyglądającego dania, przepis na pieczone ziemniaki po amerykańsku nie może umknąć twojej uwadze. Niezwykle oryginalna propozycja podania sprawia, że każdy obiad zostanie na długo w pamięci twoich gości lub rodziny. Ziemniaczki pieczone stanowią świetną przekąskę, ale mogą również zostać podane jako dodatek do mięsa. Wystarczy naprawdę niewiele, aby znane wszystkim pieczone ziemniaki zyskały nową odsłonę. Ważne jest, aby ziemniaczki przed pieczeniem odpowiednio doprawić i upiec. Kawałek folii aluminiowej posłuży ci do wykonania „ubranek” dla twoich ziemniaczków – dzięki niej podczas pieczenia kartofli z przyprawami nie uleci ich aromat i wilgoć, a skórka będzie idealnie miękka. Kiedy już wyjmiesz ziemniaki z piekarnika, nie pozbywaj się całej folii. Zostaw ziemniaczki do połowy zawinięte w sreberku i tak też postaw je na talerzu. Po okraszeniu ich śmietanowym sosem z zieloną cebulką uzyskasz smakowicie wyglądający efekt.