
Składniki
750 gramów
6 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pod wodą 750 gramów ziemniaków. Dokładnie je wyszoruj, aby pozbyć się brudu i ziemi zalegającej w skórce. Następnie pokrój każdego ziemniaka w ósemki. Powinny one przypominać kształtem łódeczki.
Krok 2
Przygotuj miskę lub głęboki talerz. Wsyp do niej curry w proszku i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Dorzuć do miski pokrojone ziemniaki i obtocz je dokładnie w przygotowanej panierce.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, wyjmij blachę i pokryj ją arkuszem papieru do pieczenia. Rozłóż na nim łódeczki z ziemniaków. Kiedy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do niego przygotowane ziemniaki i piecz przez 45 minut.
Krok 4
Wyjmij z piekarnika upieczone ziemniaczki i przesyp je do misek. Podawaj je jeszcze gorące z sosem sweet chili samba.

Dobra rada:
Dodaj do mieszanki swoje ulubione przyprawy – ziemniaczki możesz obtoczyć nie tylko w curry, ale i oregano, granulowanym czosnku i słodkiej czerwonej papryce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złociste ziemniaczki z sosem chili
Są świetnym dodatkiem, ale i smakują doskonale same w sobie. Wolisz jeść je solo czy w duecie z soczystym mięsem? Zdecyduj sam, który z tych wariantów podania ziemniaczanych łódeczek smakuje ci najbardziej! Przygotuj złociste ziemniaczki z sosem chili z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Czy znasz kogoś, kto nie przepada za ziemniakami? My też nie – szczególnie w takim wydaniu! Polecamy je każdej osobie, która nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Wariant upieczony, a nie ugotowany, będzie przyjemną odmianą.
Na jaką okazję?
Złociste ziemniaczki z sosem chili polecają się jako dodatek do obiadu, np. pieczonego mięsa, ale nie tylko. Z powodzeniem zastąpią ci chipsy lub inne przekąski, po które sięgasz podczas kibicowania przed telewizorem lub filmowego seansu.
Czy wiesz, że?
Łódeczki smakują naprawdę wyśmienicie, kiedy są przygotowane z młodych ziemniaków. Mają one delikatną, cienką skórę i zawierają o wiele więcej wody niż bulwy zbierane w późniejszym czasie.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z mieszankami przypraw, w których obtaczasz złociste ziemniaczki. A dla śródziemnomorskiego posmaku możesz posypać je na blasze suszonym oregano lub rozmarynem.



































