Składniki
750 gramów
8 łyżek
1 opakowanie
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie złocistych ziemniaczków z sosem chili zacznij od ich najważniejszego składnika. Opłucz pod wodą 750 gramów ziemniaków. Dokładnie je wyszoruj, aby pozbyć się brudu i ziemi zalegającej w skórce. Następnie pokrój każdego ziemniaka w ósemki. Powinny one przypominać kształtem łódeczki.
Krok 2
Przygotuj miskę lub głęboki talerz. Wsyp do niej curry w proszku i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Dorzuć do miski pokrojone ziemniaki i obtocz je dokładnie w przygotowanej panierce.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, wyjmij blachę i pokryj ją arkuszem papieru do pieczenia. Rozłóż na nim łódeczki z ziemniaków. Kiedy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do niego przygotowane ziemniaki i piecz przez 45 minut.
Krok 4
Przejdź do przygotowania sosu chili. Posiekaj pół pęczka świeżej kolendry. Przygotuj miseczkę, a następnie wlej do niej 8 łyżek Ketchupu Hellmann’s Extra Hot. Wymieszaj go z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr. Dosyp jeszcze szczyptę płatków chili oraz pokrojoną kolendrę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki sosu się połączą.
Krok 5
Wyjmij z piekarnika upieczone ziemniaczki i przesyp je do misek. Podawaj je jeszcze gorące z przygotowanym sosem chili.
Dobra rada:
Dodaj do mieszanki swoje ulubione przyprawy – ziemniaczki możesz obtoczyć nie tylko w curry, ale i oregano, granulowanym czosnku i słodkiej czerwonej papryce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złociste ziemniaczki z sosem chili
Są świetnym dodatkiem, ale i smakują doskonale same w sobie. Wolisz jeść je solo czy w duecie z soczystym mięsem? Zdecyduj sam, który z tych wariantów podania ziemniaczanych łódeczek smakuje ci najbardziej! Przygotuj złociste ziemniaczki z sosem chili z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Czy znasz kogoś, kto nie przepada za ziemniakami? My też nie – szczególnie w takim wydaniu! Polecamy je każdej osobie, która nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Wariant upieczony, a nie ugotowany, będzie przyjemną odmianą.
Na jaką okazję?
Złociste ziemniaczki z sosem chili polecają się jako dodatek do obiadu, np. pieczonego mięsa, ale nie tylko. Z powodzeniem zastąpią ci chipsy lub inne przekąski, po które sięgasz podczas kibicowania przed telewizorem lub filmowego seansu.
Czy wiesz, że?
Łódeczki smakują naprawdę wyśmienicie, kiedy są przygotowane z młodych ziemniaków. Mają one delikatną, cienką skórę i zawierają o wiele więcej wody niż bulwy zbierane w późniejszym czasie.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z mieszankami przypraw, w których obtaczasz złociste ziemniaczki. A dla śródziemnomorskiego posmaku możesz posypać je na blasze suszonym oregano lub rozmarynem.