Gęś pieczona z jabłkami – przepis: w całości | Przepisy.pl pixel

Pieczona gęś z jabłkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

365 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

847 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1021 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 kilogramy

30 gramów

1 sztuka

1 kilogram

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki.

Pieczona gęś z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut.

Pieczona gęś z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny.

Pieczona gęś z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem.

Pieczona gęś z jabłkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gęsinę podawaj na purée z prażoną cebulka, z czerwoną kapustą i jabłkami.

111

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Wygląda smakowicie mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.11.2016

    Ireno, pieczone mięso warto przygotować również nie od święta, bo jest pyszne :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kubiak

    Grażyna Kubiak , 11.11.2016

    Taka uczta to na święta.Chyba poczekam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lipski

    Robert Lipski , 11.11.2016

    No super a jak było napisane w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.11.2016

    Robercie, gęś trzeba natrzeć przyprawą do mięs z zewnątrz i od wewnątrz a następnie natrzeć od środka również czosnkiem. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lipski

    Robert Lipski , 11.11.2016

    A może do SPA mam ją zabrać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lipski

    Robert Lipski , 11.11.2016

    No to jak ta gęś mam nacierac bo zglupialem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Prokopiuk

    Monika Prokopiuk , 11.11.2016

    Wlasnie robie dzisiaj :-D tylko z pomaranczami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 11.11.2016

    Apetycznie wygląda mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kaleta

    Krystyna Kaleta , 11.11.2016

    Tez piekę gaske

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Fuchs

    Lucyna Fuchs , 11.11.2016

    Prawie umnie jest w piekarniku gęś z tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 06.04.2015

    Najlepiej :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Felicja Przybylska

    Felicja Przybylska , 06.04.2015

    ja taka mialam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Felicja Przybylska

    Felicja Przybylska , 06.04.2015

    ja te

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łopatka

    Maria Łopatka , 06.04.2015

    Zależy może jaka gęś ale mięsa mało !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Sobczuk

    Mirosław Sobczuk , 06.04.2015

    Gąseczka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Hejnowski

    Piotr Hejnowski , 06.04.2015

    no tak bratowa,slinka ci cieknie?bo mi nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jakimowicz

    Andrzej Jakimowicz , 06.04.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisław Kaczmarek

    Bronisław Kaczmarek , 06.04.2015

    Fakt, ślinka cieknie bo wygląda dobrze - ciekawe jaka jest w smaku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Augusciak

    Bożena Augusciak , 06.04.2015

    Pychotka!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Klein

    Andrzej Klein , 06.04.2015

    Werka niech Cię gęś kopnie sama zrobiłaś to cudo ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rachowicz

    Małgorzata Rachowicz , 06.04.2015

    Przypominają mi się święta u mojej Babci i Cioci, obowiązkowo pieczona gęś z jabłkami i wiele innych smakołyków!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 06.04.2015

    Trzeba zrobic a nie mowic?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 06.04.2015

    Przepis to pikus?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Szafruga

    Bozena Szafruga , 06.04.2015

    Zrobie to juz na nastepne swieta ,dziekuje za wspanialy przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rian Asars

    Rian Asars , 06.04.2015

    kaczusia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wołowski

    Krzysztof Wołowski , 06.04.2015

    pięknie to wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Radacki

    Robert Radacki , 06.04.2015

    ZZacznę piec o 12. O 16 przyjdzie całą nasza banda. Do środka pticy wkładam suszone morele. Smak wielokrotnie wzmacnia jabłka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Jerzy Hajok

    Helena Jerzy Hajok , 06.04.2015

    aż miło popatrzeć !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 06.04.2015

    miałam na św Marcina.....walka z piekarnikiem dużo większa niż przy pieczeniu kurczaka z jabłkami, z powodu gabarytów choćby

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona gęś z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęś z jabłkamiPieczona gęś z jabłkami

Pieczona gęś z jabłkami jest wyjątkowym daniem. Wygląda efektownie i dzięki dodatkowi jabłek ma lekko słodki posmak. Do jej przygotowania potrzebujesz całej gęsi, którą przed pieczeniem warto natrzeć wybranymi przyprawami. Dzięki temu mięso zyska wyrazisty smak. Sięgnij np. po ostrą lub łagodną paprykę. Spróbuj także uniwersalnej przyprawy do mięs. Do środka gęsi pieczonej w jabłkach, dla przełamania smaku, możesz włożyć drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Interesująco skomponuje się on ze skórką z obranego jabłka, którą nafaszerujesz mięso. Poza jabłkami w sezonie wykorzystaj również słodką gruszkę. Obraną część owoców dodaj do skarmelizowanego cukru i podsmaż na złocisty kolor. Użyjesz je później jako dekorację pieczonej gęsi i pyszny dodatek do tej potrawy.

Dla kogo?

Gęś pieczona w jabłkach to idealna propozycja dla miłośników staropolskiej kuchni, ale także dla osób gustujących w mięsie z delikatną owocową nutą.

Na jaką okazję?

Przepis na gęś z jabłkami wykorzystasz przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, takich jak rodzinny obiad czy święta, ale sprawdzi się także jako rozwiązanie na niedzielny obiad.

Czy wiesz, że?

Gęś nadziewana jabłkami to danie, które króluje na polskich stołach od setek lat. Gęsinę bardzo chętnie spożywali władcy, dlatego też często określa się ją mianem mięsa arystokracji.

Dla urozmaicenia:

Gęś pieczoną z jabłkami podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z pieczonymi ziemniakami, kaszą i ryżem ugotowanym w bulionie warzywnym oraz sałatką.