Składniki
5 kilogramów
30 gramów
1 sztuka
1 kilogram
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki.
Krok 2
Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny.
Krok 4
Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem.
Dobra rada:
Gęsinę podawaj na purée z prażoną cebulka, z czerwoną kapustą i jabłkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś z jabłkami
Gęś pieczona z jabłkami jest wyjątkowym daniem. Wygląda efektownie i dzięki dodatkowi jabłek ma lekko słodki posmak. Do jej przygotowania potrzebujesz całej gęsi, którą przed pieczeniem warto natrzeć wybranymi przyprawami. Dzięki temu mięso zyska wyrazisty smak. Sięgnij np. po ostrą lub łagodną paprykę. Spróbuj także uniwersalnej przyprawy do mięs. Do środka gęsi, dla przełamania smaku, możesz włożyć drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Interesująco skomponuje się on na przykład ze skórką z obranego jabłka, którą nafaszerujesz mięso. Poza jabłkami w sezonie wykorzystaj również słodką gruszkę. Obraną część owoców dodaj do skarmelizowanego cukru i podsmaż na złocisty kolor. Wykorzystasz je później jako dekorację i pyszny dodatek do tej potrawy. Gęś podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z pieczonymi ziemniakami, kaszą i ryżem ugotowanym w bulionie warzywnym oraz sałatką. Wydrukuj listę składników i przygotuj pieczoną gęś z jabłkami. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.