
Składniki
4 kilogramy
30 gramów
1 sztuka
1 kilogram
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki.

Krok 2
Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny.

Krok 4
Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem.


Dobra rada:
Gęsinę podawaj na purée z prażoną cebulka, z czerwoną kapustą i jabłkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś z jabłkami
Pieczona gęś z jabłkami jest wyjątkowym daniem. Wygląda efektownie i dzięki dodatkowi jabłek ma lekko słodki posmak. Do jej przygotowania potrzebujesz całej gęsi, którą przed pieczeniem warto natrzeć wybranymi przyprawami. Dzięki temu mięso zyska wyrazisty smak. Sięgnij np. po ostrą lub łagodną paprykę. Spróbuj także uniwersalnej przyprawy do mięs. Do środka gęsi pieczonej w jabłkach, dla przełamania smaku, możesz włożyć drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Interesująco skomponuje się on ze skórką z obranego jabłka, którą nafaszerujesz mięso. Poza jabłkami w sezonie wykorzystaj również słodką gruszkę. Obraną część owoców dodaj do skarmelizowanego cukru i podsmaż na złocisty kolor. Użyjesz je później jako dekorację pieczonej gęsi i pyszny dodatek do tej potrawy.
Dla kogo?
Gęś pieczona w jabłkach to idealna propozycja dla miłośników staropolskiej kuchni, ale także dla osób gustujących w mięsie z delikatną owocową nutą.
Na jaką okazję?
Przepis na gęś z jabłkami wykorzystasz przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, takich jak rodzinny obiad czy święta, ale sprawdzi się także jako rozwiązanie na niedzielny obiad.
Czy wiesz, że?
Gęś nadziewana jabłkami to danie, które króluje na polskich stołach od setek lat. Gęsinę bardzo chętnie spożywali władcy, dlatego też często określa się ją mianem mięsa arystokracji.
Dla urozmaicenia:
Gęś pieczoną z jabłkami podawaj na ciepło. Świetnie będzie smakować z pieczonymi ziemniakami, kaszą i ryżem ugotowanym w bulionie warzywnym oraz sałatką.