Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
824 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

70 gramów

20 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę 3 centymetry na 3 centymetry, przełóż do miseczki, dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj. Zamarynowane mięso odstaw na około 10 minut do lodówki.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj ciasto. Ubij pianę z białek jaj. Obie mąki wymieszaj, następnie połącz z piwem. No końcu dodaj pianę z białek.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i usmaż w nim zanurzone w cieście kawałki kurczaka.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podsmaż pokrojone w kostkę (3 centymetry na 3 centymetry) papryki i cebule, dodaj orzeszki.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej Fixem Knorr rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj 3 minuty. Usmażone kawałki kurczaka podawaj na sosie.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kafka

    Krzysztof Kafka , 15.01.2020

    Dlaczego w tym przepisie na spis miodowy nie ma wcale żadnego miodu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Żurański

    Tomasz Żurański , 26.03.2019

    do spróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym

Chrupiące orzechy, doprawione warzywa oraz soczysty kurczak – wszystkie te smaki łączą się w tym prostym daniu. Kurczak w cieście podany w sosie miodowym to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Podstawą potrawy są aromatyczne kawałki mięsa – pokrój je, a następnie przełóż do miski i dodaj wyrazistą mieszankę przypraw. Odstaw mięso do lodówki, aby dokładnie przesiąknęło marynatą, a w tym czasie przyrządź ciasto. To bardzo proste – wystarczy, że ubijesz pianę z jajek, wymieszasz sugerowane w przepisie rodzaje mąki i połączysz z piwem. Kawałki kurczaka obtocz w przygotowanej mieszance i smaż na patelni do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Osobno przyrządź również warzywa, dodaj do nich orzeszki nerkowca i połącz z przyprawą do chińskich potraw. Wszystko razem gotuj przez kilka minut, a gdy będzie gotowe, zalej sosem kawałki kurczaka. Danie doskonale smakuje bez żadnych dodatków, jednak możesz urozmaicić je ugotowanym ryżem połączonym z przyprawą curry. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.