Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

756 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

70 gramów

20 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę 3 centymetry na 3 centymetry, przełóż do miseczki, dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj. Zamarynowane mięso odstaw na około 10 minut do lodówki.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj ciasto. Ubij pianę z białek jaj. Obie mąki wymieszaj, następnie połącz z piwem. No końcu dodaj pianę z białek.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i usmaż w nim zanurzone w cieście kawałki kurczaka.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 3

Krok 4

Na drugiej patelni podsmaż pokrojone w kostkę (3 centymetry na 3 centymetry) papryki i cebule, dodaj orzeszki.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej Fixem Knorr rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj 3 minuty. Usmażone kawałki kurczaka podawaj na sosie.

Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kafka

    Krzysztof Kafka , 15.01.2020

    Dlaczego w tym przepisie na spis miodowy nie ma wcale żadnego miodu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Żurański

    Tomasz Żurański , 26.03.2019

    do spróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym

Chrupiące orzechy, doprawione warzywa oraz soczysty kurczak – wszystkie te smaki łączą się w tym prostym daniu. Kurczak w cieście podany w sosie miodowym to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Podstawą potrawy są aromatyczne kawałki mięsa – pokrój je, a następnie przełóż do miski i dodaj wyrazistą mieszankę przypraw. Odstaw mięso do lodówki, aby dokładnie przesiąknęło marynatą, a w tym czasie przyrządź ciasto. To bardzo proste – wystarczy, że ubijesz pianę z jajek, wymieszasz sugerowane w przepisie rodzaje mąki i połączysz z piwem. Kawałki kurczaka obtocz w przygotowanej mieszance i smaż na patelni do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Osobno przyrządź również warzywa, dodaj do nich orzeszki nerkowca i połącz z przyprawą do chińskich potraw. Wszystko razem gotuj przez kilka minut, a gdy będzie gotowe, zalej sosem kawałki kurczaka. Danie doskonale smakuje bez żadnych dodatków, jednak możesz urozmaicić je ugotowanym ryżem połączonym z przyprawą curry. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.