Składniki
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
250 gramów
10 gramów
140 gramów
250 gramów
150 gramów
20 gramów
2 sztuki
450 gramów
60 gramów
34 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto na naleśniki • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopioną oliwę z oliwek i razem zmiksować • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. • Przygotować naleśniki
Krok 2
Farsz: Składniki (pierś z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć odrobiną skrobi ziemniaczanej. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę dusić kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i dusić mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
Krok 3
Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podduszać drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia. • Podawać naleśniki z posiekaną świeżą bazylią
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej