Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
50 gramów
1 sztuka
150 gramów
250 gramów
10 gramów
140 gramów
250 gramów
150 gramów
20 gramów
2 sztuki
450 gramów
60 gramów
34 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto na naleśniki • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopioną oliwę z oliwek i razem zmiksować • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. • Przygotować naleśniki
Krok 2
Farsz: Składniki (pierś z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć odrobiną skrobi ziemniaczanej. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę dusić kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i dusić mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
Krok 3
Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podduszać drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia. • Podawać naleśniki z posiekaną świeżą bazylią
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej