Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

250 gramów

10 gramów

140 gramów

250 gramów

150 gramów

20 gramów

2 sztuki

450 gramów

60 gramów

34 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na naleśniki • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopioną oliwę z oliwek i razem zmiksować • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. • Przygotować naleśniki

Krok 2

Farsz: Składniki (pierś z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć odrobiną skrobi ziemniaczanej. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę dusić kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i dusić mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Krok 3

Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podduszać drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia. • Podawać naleśniki z posiekaną świeżą bazylią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej