Naleśniki z kurkami i serem pleśniowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

10 sztuk

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, mleka, jajek, odrobiny wody i oleju przygotuj jednolite, gładkie ciasto na naleśniki.

Krok 6

Pozostały sos ponownie zagotuj i zredukuj nieco jego objętość. Naleśniki podgrzej, ułóż na talerzach i polej gotowym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.

Krok 5

Odcedzone składniki nałóż na naleśniki, posyp pokruszonym serem i zwiń w rulony.

Krok 4

Sos dopraw pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie przecedź.

Krok 3

Pokrojone składniki przesmaż na rozgrzanej oliwie, zalej śmietaną, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj kilka minut.

Krok 2

Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, pieczarki w ćwiartki.

3

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost , 18.07.2019

    Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian  Bukała

    Adrian Bukała , 11.03.2018

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Chorzenpa

    Barbara Chorzenpa , 11.02.2016

    Super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem

Kremowy farsz z drobiu, grzybów i sera pleśniowego blue świetnie współgra z delikatnymi naleśnikami. Aby go przyrządzić, pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do nich śmietanę i duś przez jakiś czas. Dopraw całość, a potem odcedź kurczaka i grzyby. Ułóż je na przygotowanych wcześniej naleśnikach, posyp serem i zawiń. W takiej postaci zapiecz potrawę w piekarniku. Przykryj ją folią, aby ciasto zachowało miękkość i apetyczny kolor. Podawaj naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem pleśniowym polane odcedzonym sosem i ozdobione świeżym tymiankiem. Będą wyśmienite również udekorowane kaparami. Smak farszu wzbogacisz zielonym groszkiem lub suszonymi pomidorami. Danie jest doskonałą propozycją na obiad, ciepłą kolację, a także na główny punkt imprezowego menu. Naleśniki są delikatne i kremowe, ale nie pozbawione wyrazistości. Serwuj je z roszponką posypaną prażonymi pestkami słonecznika. Masz ochotę spróbować tej smacznej potrawy? Zapoznaj się z podanym przepisem i przygotuj ją na najbliższą okazję.