Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

10 sztuk

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, mleka, jajek, odrobiny wody i oleju przygotuj jednolite, gładkie ciasto na naleśniki.

Krok 2

Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, pieczarki w ćwiartki.

Krok 3

Pokrojone składniki przesmaż na rozgrzanej oliwie, zalej śmietaną, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj kilka minut.

Krok 4

Sos dopraw pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie przecedź.

Krok 5

Odcedzone składniki nałóż na naleśniki, posyp pokruszonym serem i zwiń w rulony.

Krok 6

Pozostały sos ponownie zagotuj i zredukuj nieco jego objętość. Naleśniki podgrzej, ułóż na talerzach i polej gotowym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.

3

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost , 18.07.2019

    Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian  Bukała

    Adrian Bukała , 11.03.2018

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Chorzenpa

    Barbara Chorzenpa , 11.02.2016

    Super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem

Kremowy farsz z drobiu, grzybów i sera pleśniowego blue świetnie współgra z delikatnymi naleśnikami. Aby go przyrządzić, pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do nich śmietanę i duś przez jakiś czas. Dopraw całość, a potem odcedź kurczaka i grzyby. Ułóż je na przygotowanych wcześniej naleśnikach, posyp serem i zawiń. W takiej postaci zapiecz potrawę w piekarniku. Przykryj ją folią, aby ciasto zachowało miękkość i apetyczny kolor. Podawaj naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem pleśniowym polane odcedzonym sosem i ozdobione świeżym tymiankiem. Będą wyśmienite również udekorowane kaparami. Smak farszu wzbogacisz zielonym groszkiem lub suszonymi pomidorami. Danie jest doskonałą propozycją na obiad, ciepłą kolację, a także na główny punkt imprezowego menu. Naleśniki są delikatne i kremowe, ale nie pozbawione wyrazistości. Serwuj je z roszponką posypaną prażonymi pestkami słonecznika. Masz ochotę spróbować tej smacznej potrawy? Zapoznaj się z podanym przepisem i przygotuj ją na najbliższą okazję.