Kurczak z papryką i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką i orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
192 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

0.3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób marynatę - zmieszaj 2 łyżki sherry, połowę mąki, 2 łyżki sosu sojowego i przyprawę Knorr.

Kurczak z papryką i orzeszkami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę z marynatą.

Kurczak z papryką i orzeszkami - Krok 2

Krok 3

Ocet, sherry, 3 łyżki sosu sojowego, cukier, 3 łyżki wody oraz drugą część mąki zmieszaj w misce i odstaw.

Kurczak z papryką i orzeszkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni. Przez krótki czas podsmażaj posiekane chili i orzechy, a następnie dodaj do niego kurczaka i smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.

Kurczak z papryką i orzeszkami - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i imbir. Wlej przygotowany uprzednio sos. Zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Serwuj gorące.

Kurczak z papryką i orzeszkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Ptaszyk

    Grażyna Ptaszyk , 29.01.2017

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z papryką i orzeszkamiKurczak z papryką i orzeszkami

Szukasz nietypowych rozwiązań kulinarnych z użyciem składników, których smaki cenisz najbardziej? Dobrze trafiłaś. Proponujemy nietuzinkowy przepis na kurczaka z papryką i orzeszkami, w którym poczujesz wpływy orientalnej kuchni. Soczysty kurczak z chrupką papryką i orzechami w gęstym i esencjonalnym sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mocny, słony smak potrawie nada sos sojowy a aromat zapewni dodatek sherry. Użyj ich zarówno do przygotowywania marynaty, jak również do stworzenia sosu. Potrawa nabierze pikanterii dzięki suszonej papryczce chili oraz odrobinie octu winnego. Kurczak z papryką i orzechami to danie, które możesz podać samodzielnie, ale znakomicie smakuje także z dodatkiem ryżu czy makaronu ryżowego. W takim zestawie utworzą pyszną, chińską potrawę jak z orientalnej restauracji. Gotujemy!