
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
0.3 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
5 łyżek
5 łyżek
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób marynatę - zmieszaj 2 łyżki sherry, połowę mąki, 2 łyżki sosu sojowego i przyprawę Knorr.

Krok 2
Wymieszaj kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę z marynatą.

Krok 3
Ocet, sherry, 3 łyżki sosu sojowego, cukier, 3 łyżki wody oraz drugą część mąki zmieszaj w misce i odstaw.

Krok 4
Rozgrzej olej na patelni. Przez krótki czas podsmażaj posiekane chili i orzechy, a następnie dodaj do niego kurczaka i smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.

Krok 5
Teraz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i imbir. Wlej przygotowany uprzednio sos. Zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Serwuj gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z papryką i orzeszkami
Szukasz nietypowych rozwiązań kulinarnych z użyciem składników, których smaki cenisz najbardziej? Dobrze trafiłaś. Proponujemy nietuzinkowy przepis na kurczaka z papryką i orzeszkami, w którym poczujesz wpływy orientalnej kuchni. Soczysty kurczak z chrupką papryką i orzechami w gęstym i esencjonalnym sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mocny, słony smak potrawie nada sos sojowy a aromat zapewni dodatek sherry. Użyj ich zarówno do przygotowywania marynaty, jak również do stworzenia sosu. Potrawa nabierze pikanterii dzięki suszonej papryczce chili oraz odrobinie octu winnego. Kurczak z papryką i orzechami to danie, które możesz podać samodzielnie, ale znakomicie smakuje także z dodatkiem ryżu czy makaronu ryżowego. W takim zestawie utworzą pyszną, chińską potrawę jak z orientalnej restauracji. Gotujemy!