Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką
łatwe
504 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Krok 2
Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Krok 3
Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 4
Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.


Dobra rada:
Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką
Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!