Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

546 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.

1

Opinie o przepisie

  • Ryba Fish

    Ryba Fish

    Kurczak po zrobieniu według tego przepisu został okrzyknięty HITEM tygodnia, po prostu pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą paprykąPieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!