Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

565 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.

2

Opinie o przepisie

  • Bartek PL

    Bartek PL , 19.04.2020

    dziś robie z ziemniaczkami zapiekanymi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryba Fish

    Ryba Fish , 20.10.2016

    Kurczak po zrobieniu według tego przepisu został okrzyknięty HITEM tygodnia, po prostu pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą paprykąPieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!