Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką
łatwe
488 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Krok 2
Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Krok 3
Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 4
Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.


Dobra rada:
Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką
Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!