Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
566 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem, papryką oraz posiekaną natką. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 1

Krok 2

Skrzydła wywiń i odetnij nadmiar skóry od strony szyi. Od strony korpusu natnij otwory w skórze i wetknij w nie nogi kurczaka na krzyż.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, wlej do naczynia bulion i piecz przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez półtorej godziny. W międzyczasie kurczaka polewaj naturalnym sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz nafaszerować warzywami i np. wędzonym boczkiem. Wtedy kurczak nabierze jeszcze bogatszego smaku i aromatu.

2

Opinie o przepisie

  • Bartek PL

    Bartek PL , 19.04.2020

    dziś robie z ziemniaczkami zapiekanymi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryba Fish

    Ryba Fish , 20.10.2016

    Kurczak po zrobieniu według tego przepisu został okrzyknięty HITEM tygodnia, po prostu pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą paprykąPieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

Pachnący majerankiem i papryką kurczak to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko lubisz pikantne dania. Przygotowuje się go w całości. Swój głęboki smak potrawa zawdzięcza marynacie – oczyszczonego kurczaka natrzyj więc majerankiem wymieszanym z ostrą papryką, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do mięs. Po zamarynowaniu wystarczy upiec mięso, podlewając je co jakiś czas wytopionymi z niego sokami. W ten sposób zachowuje ono swoją soczystość. Skórka pieczonego kurczaka z majerankiem i ostrą papryką jest pikantna i chrupiąca. Serwuj danie z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Do tak przyrządzonego drobiu pasować będą też rozmaite sałatki i surówki. Podaj do niego także sosy, np. czosnkowy, tysiąca wysp lub koperkowy. Jeśli nie wykorzystasz całego mięsa podczas jednego posiłku, użyj go do przyrządzenia przekąski. Wykonasz z niego na przykład smaczną sałatkę do pracy lub kanapkę serwowaną na ciepło. Masz ochotę na pysznego pieczonego kurczaka? Zapoznaj się z naszym przepisem i zainspiruj się!