Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym
łatwe
143 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
30 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jajek ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Krok 2
Kurczaka oczyść i dokładnie umyj. Następnie natrzyj dobrze przyprawą Knorr w środku i na zewnątrz.

Krok 3
Żółtka z 2 jaj utrzyj z masłem, białka natomiast ubij na pianę.

Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki farszu razem: posiekane jajka, pieczywo, utarte masło, tartą bułkę oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr – na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Napełnij kurczaka gotowym farszem, a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 60-70 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym
O smaku kurczaka często decyduje rodzaj farszu, z jakim zostanie on przygotowany. W zależności od tworzących nadzienie składników, stopnia ich pikantności oraz ilości ziołowych dodatków, całość nabiera określonego smaku. Jeśli lubisz łagodniejsze dania, z pewnością zasmakuje Ci jego pieczona wersja z nadzieniem jajecznym. Połączenie soczystego drobiowego mięsa o zdecydowanym smaku z delikatnym miękkim farszem będzie dobrą propozycją na uroczysty obiad. Kurczak jest dość pikantny ze względu na wykorzystaną do niego przyprawę. Natrzyj go nią z zewnątrz i w środku. Nadzienie przygotuj z pokrojonych w kostkę ugotowanych jajek, kajzerki, bułki tartej, przypraw, żółtek i piany z białek. Wykorzystaj też zioła prowansalskie albo przyprawę curry. Gotowy kurczak z farszem powinien mieć chrupiącą skórkę i być miękki oraz soczysty w środku. Serwuj go ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Będzie też dobrze komponował się z sałatką z porów i sosem chrzanowym. Zapoznaj się z naszym przepisem, który krok po kroku pokaże Ci, jak przyrządzić tę potrawę.