Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

422 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jajek ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 1

Krok 2

Kurczaka oczyść i dokładnie umyj. Następnie natrzyj dobrze przyprawą Knorr w środku i na zewnątrz.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 2

Krok 3

Żółtka z 2 jaj utrzyj z masłem, białka natomiast ubij na pianę.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki farszu razem: posiekane jajka, pieczywo, utarte masło, tartą bułkę oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr – na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 4

Krok 5

Napełnij kurczaka gotowym farszem, a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 60-70 minut.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznymPieczony kurczak z nadzieniem jajecznym

O smaku kurczaka często decyduje rodzaj farszu, z jakim zostanie on przygotowany. W zależności od tworzących nadzienie składników, stopnia ich pikantności oraz ilości ziołowych dodatków, całość nabiera określonego smaku. Jeśli lubisz łagodniejsze dania, z pewnością zasmakuje Ci jego pieczona wersja z nadzieniem jajecznym. Połączenie soczystego drobiowego mięsa o zdecydowanym smaku z delikatnym miękkim farszem będzie dobrą propozycją na uroczysty obiad. Kurczak jest dość pikantny ze względu na wykorzystaną do niego przyprawę. Natrzyj go nią z zewnątrz i w środku. Nadzienie przygotuj z pokrojonych w kostkę ugotowanych jajek, kajzerki, bułki tartej, przypraw, żółtek i piany z białek. Wykorzystaj też zioła prowansalskie albo przyprawę curry. Gotowy kurczak z farszem powinien mieć chrupiącą skórkę i być miękki oraz soczysty w środku. Serwuj go ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Będzie też dobrze komponował się z sałatką z porów i sosem chrzanowym. Zapoznaj się z naszym przepisem, który krok po kroku pokaże Ci, jak przyrządzić tę potrawę.