Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jajek ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 1

Krok 2

Kurczaka oczyść i dokładnie umyj. Następnie natrzyj dobrze przyprawą Knorr w środku i na zewnątrz.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 2

Krok 3

Żółtka z 2 jaj utrzyj z masłem, białka natomiast ubij na pianę.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki farszu razem: posiekane jajka, pieczywo, utarte masło, tartą bułkę oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr – na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 4

Krok 5

Napełnij kurczaka gotowym farszem, a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 60-70 minut.

Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznymPieczony kurczak z nadzieniem jajecznym

O smaku kurczaka często decyduje rodzaj farszu, z jakim zostanie on przygotowany. W zależności od tworzących nadzienie składników, stopnia ich pikantności oraz ilości ziołowych dodatków, całość nabiera określonego smaku. Jeśli lubisz łagodniejsze dania, z pewnością zasmakuje Ci jego pieczona wersja z nadzieniem jajecznym. Połączenie soczystego drobiowego mięsa o zdecydowanym smaku z delikatnym miękkim farszem będzie dobrą propozycją na uroczysty obiad. Kurczak jest dość pikantny ze względu na wykorzystaną do niego przyprawę. Natrzyj go nią z zewnątrz i w środku. Nadzienie przygotuj z pokrojonych w kostkę ugotowanych jajek, kajzerki, bułki tartej, przypraw, żółtek i piany z białek. Wykorzystaj też zioła prowansalskie albo przyprawę curry. Gotowy kurczak z farszem powinien mieć chrupiącą skórkę i być miękki oraz soczysty w środku. Serwuj go ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Będzie też dobrze komponował się z sałatką z porów i sosem chrzanowym. Zapoznaj się z naszym przepisem, który krok po kroku pokaże Ci, jak przyrządzić tę potrawę.