Makaron z pesto bazyliowym, cukinią: szybki przepis | Przepisy.pl pixel

Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka nalewamy wodę, solimy i zagotowujemy.

Krok 2

W tym czasie myjemy cukinię, kroimy w grubą kostkę.

Krok 3

Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 4

4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do niego pokrojone cukinie. Po upływie tego krótkiego czasu makaron z cukinią odcedzamy i dodajemy pesto mieszając wszystko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowy makaron fusilli z cukinią i bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej