
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
100 gramów
100 mililitrów
50 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.

Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.

Krok 3
Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.

Krok 5
Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Linguini z cukinią po sycylijsku
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przypominającym długie, cienkie i płaskie patyczki – jest podobny do popularnego spaghetti, tyle że o lekko spłaszczonych nitkach. Aby miał odpowiednią konsystencję i nie stracił swojego smaku, ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Linguini wybornie komponuje się z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. owoce morza czy ryby. Na patelni podsmaż czosnek, a następnie dodaj cukinię oraz filety rybne pokrojone w kostkę, najlepiej z dorsza lub łososia. Ich smak dobrze skontrastuje się z intensywnymi słonymi anchois, które zastąpić możesz np. kaparami, ewentualnie oliwkami. Całość gotuj przez kilka minut, a następnie dorzuć makaron oraz sos pomidorowy, który połączy wszystkie składniki. Nie zapomnij także o przyprawach – użyj świeżych listków bazylii. Dodaj ją na samym końcu, aby była bardziej wyrazista w smaku. Przygotuj linguini z cukinią po sycylijsku na dowolną okazję – to bardzo uniwersalne danie.