
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
100 gramów
100 mililitrów
50 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.

Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.

Krok 3
Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.

Krok 5
Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Linguini z cukinią po sycylijsku
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przypominającym długie, cienkie i płaskie patyczki – jest podobny do popularnego spaghetti, tyle że o lekko spłaszczonych nitkach. Aby miał odpowiednią konsystencję i nie stracił swojego smaku, ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Linguini wybornie komponuje się z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. owoce morza czy ryby. Na patelni podsmaż czosnek, a następnie dodaj cukinię oraz filety rybne pokrojone w kostkę, najlepiej z dorsza lub łososia. Ich smak dobrze skontrastuje się z intensywnymi słonymi anchois, które zastąpić możesz np. kaparami, ewentualnie oliwkami. Całość gotuj przez kilka minut, a następnie dorzuć makaron oraz sos pomidorowy, który połączy wszystkie składniki. Nie zapomnij także o przyprawach – użyj świeżych listków bazylii. Dodaj ją na samym końcu, aby była bardziej wyrazista w smaku. Przygotuj linguini z cukinią po sycylijsku na dowolną okazję – to bardzo uniwersalne danie.


































