Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
100 gramów
100 mililitrów
50 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.
Krok 3
Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.
Krok 5
Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Linguini z cukinią po sycylijsku
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przypominającym długie, cienkie i płaskie patyczki – jest podobny do popularnego spaghetti, tyle że o lekko spłaszczonych nitkach. Aby miał odpowiednią konsystencję i nie stracił swojego smaku, ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Linguini wybornie komponuje się z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. owoce morza czy ryby. Na patelni podsmaż czosnek, a następnie dodaj cukinię oraz filety rybne pokrojone w kostkę, najlepiej z dorsza lub łososia. Ich smak dobrze skontrastuje się z intensywnymi słonymi anchois, które zastąpić możesz np. kaparami, ewentualnie oliwkami. Całość gotuj przez kilka minut, a następnie dorzuć makaron oraz sos pomidorowy, który połączy wszystkie składniki. Nie zapomnij także o przyprawach – użyj świeżych listków bazylii. Dodaj ją na samym końcu, aby była bardziej wyrazista w smaku. Przygotuj linguini z cukinią po sycylijsku na dowolną okazję – to bardzo uniwersalne danie.