Linguini z cukinią po sycylijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linguini z cukinią po sycylijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 2

Krok 3

Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z sosem 4 sery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Linguini z cukinią po sycylijsku Linguini z cukinią po sycylijsku

Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przypominającym długie, cienkie i płaskie patyczki – jest podobny do popularnego spaghetti, tyle że o lekko spłaszczonych nitkach. Aby miał odpowiednią konsystencję i nie stracił swojego smaku, ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Linguini wybornie komponuje się z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. owoce morza czy ryby. Na patelni podsmaż czosnek, a następnie dodaj cukinię oraz filety rybne pokrojone w kostkę, najlepiej z dorsza lub łososia. Ich smak dobrze skontrastuje się z intensywnymi słonymi anchois, które zastąpić możesz np. kaparami, ewentualnie oliwkami. Całość gotuj przez kilka minut, a następnie dorzuć makaron oraz sos pomidorowy, który połączy wszystkie składniki. Nie zapomnij także o przyprawach – użyj świeżych listków bazylii. Dodaj ją na samym końcu, aby była bardziej wyrazista w smaku. Przygotuj linguini z cukinią po sycylijsku na dowolną okazję – to bardzo uniwersalne danie.