Linguini z cukinią po sycylijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linguini z cukinią po sycylijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 2

Krok 3

Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.

Linguini z cukinią po sycylijsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linguini z cukinią po sycylijsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Linguini z cukinią po sycylijsku Linguini z cukinią po sycylijsku

Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przypominającym długie, cienkie i płaskie patyczki – jest podobny do popularnego spaghetti, tyle że o lekko spłaszczonych nitkach. Aby miał odpowiednią konsystencję i nie stracił swojego smaku, ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Linguini wybornie komponuje się z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. owoce morza czy ryby. Na patelni podsmaż czosnek, a następnie dodaj cukinię oraz filety rybne pokrojone w kostkę, najlepiej z dorsza lub łososia. Ich smak dobrze skontrastuje się z intensywnymi słonymi anchois, które zastąpić możesz np. kaparami, ewentualnie oliwkami. Całość gotuj przez kilka minut, a następnie dorzuć makaron oraz sos pomidorowy, który połączy wszystkie składniki. Nie zapomnij także o przyprawach – użyj świeżych listków bazylii. Dodaj ją na samym końcu, aby była bardziej wyrazista w smaku. Przygotuj linguini z cukinią po sycylijsku na dowolną okazję – to bardzo uniwersalne danie.