Carbonara z tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carbonara z tymiankiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szczypty

1 sztuka

3 szczypty

150 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojony boczek i chwilę smażymy od czasy do czasu mieszając.

Krok 3

Sos przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dodajemy do boczku. Dodajemy tez tymianek i gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty.

Krok 4

Makaron mieszamy z sosem i odstawiamy na około 10 minut, aby makaron wchłonął sos i by smaki się połączyły. Po nałożeniu porcji na talerz, posypujemy ją świeżo mielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carbonara z tymiankiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej