Sajgonki po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki po chińsku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

100 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na ok. 30 minut - odcedź, osącz, posiekaj w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w zapałkę albo zetrzyj ja tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Krok 2

Makaron ryżowy zalej wrzątkiej, przykryj, po 3 minutach dobrze osącz - pokrój na mniejsze kawałki. Kiełki przełóż na sitko - sparz, osącz, pokrój. Sczypiorek posiekaj grubo.

Krok 3

Mięso przełóż do miski, dodaj Fix Smażony makaron i jajka - wyrób masę. Dodaj do niej posiekane grzyby, marchewkę, makaron, kiełki, szczypiorek i pieprz mielony - dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naszykuj miskę z letnią wodą, dużą deskę i czystą ściereczkę. Arkusz papieru zanurz na 2 sekundy w wodzie, wyjmij, połóż na desce i delikatnie przetrzyć suchą ściereczką usuwając nadmiar wody.

Krok 5

Przy dolnej krawędzi nałóż łyżkę farszu i zawiń papier tak jakbyś zwijał krokieta - dość ścisło. Tak samo zrób następne - układaj je kolejno na tacy albo talerzu - tak żeby się nie stykały. Przykryj je lekko wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.

Krok 6

W rondlu rozgrzej mocno olej, smaż sajgonki partiami wrzucając po 5 - 6 jednocześnie. Są gotowe gdy się zrumienią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem słodko kwaśnym albo sojowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej