Sajgonki po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki po chińsku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

100 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na ok. 30 minut - odcedź, osącz, posiekaj w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w zapałkę albo zetrzyj ja tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Krok 2

Makaron ryżowy zalej wrzątkiej, przykryj, po 3 minutach dobrze osącz - pokrój na mniejsze kawałki. Kiełki przełóż na sitko - sparz, osącz, pokrój. Sczypiorek posiekaj grubo.

Krok 3

Mięso przełóż do miski, dodaj Fix Smażony makaron i jajka - wyrób masę. Dodaj do niej posiekane grzyby, marchewkę, makaron, kiełki, szczypiorek i pieprz mielony - dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naszykuj miskę z letnią wodą, dużą deskę i czystą ściereczkę. Arkusz papieru zanurz na 2 sekundy w wodzie, wyjmij, połóż na desce i delikatnie przetrzyć suchą ściereczką usuwając nadmiar wody.

Krok 5

Przy dolnej krawędzi nałóż łyżkę farszu i zawiń papier tak jakbyś zwijał krokieta - dość ścisło. Tak samo zrób następne - układaj je kolejno na tacy albo talerzu - tak żeby się nie stykały. Przykryj je lekko wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.

Krok 6

W rondlu rozgrzej mocno olej, smaż sajgonki partiami wrzucając po 5 - 6 jednocześnie. Są gotowe gdy się zrumienią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem słodko kwaśnym albo sojowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej