Sajgonki po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki po chińsku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

100 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na ok. 30 minut - odcedź, osącz, posiekaj w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w zapałkę albo zetrzyj ja tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Krok 2

Makaron ryżowy zalej wrzątkiej, przykryj, po 3 minutach dobrze osącz - pokrój na mniejsze kawałki. Kiełki przełóż na sitko - sparz, osącz, pokrój. Sczypiorek posiekaj grubo.

Krok 3

Mięso przełóż do miski, dodaj Fix Smażony makaron i jajka - wyrób masę. Dodaj do niej posiekane grzyby, marchewkę, makaron, kiełki, szczypiorek i pieprz mielony - dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naszykuj miskę z letnią wodą, dużą deskę i czystą ściereczkę. Arkusz papieru zanurz na 2 sekundy w wodzie, wyjmij, połóż na desce i delikatnie przetrzyć suchą ściereczką usuwając nadmiar wody.

Krok 5

Przy dolnej krawędzi nałóż łyżkę farszu i zawiń papier tak jakbyś zwijał krokieta - dość ścisło. Tak samo zrób następne - układaj je kolejno na tacy albo talerzu - tak żeby się nie stykały. Przykryj je lekko wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.

Krok 6

W rondlu rozgrzej mocno olej, smaż sajgonki partiami wrzucając po 5 - 6 jednocześnie. Są gotowe gdy się zrumienią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem słodko kwaśnym albo sojowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej