
Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
1 szklanka
100 gramów
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na ok. 30 minut - odcedź, osącz, posiekaj w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w zapałkę albo zetrzyj ja tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 2
Makaron ryżowy zalej wrzątkiej, przykryj, po 3 minutach dobrze osącz - pokrój na mniejsze kawałki. Kiełki przełóż na sitko - sparz, osącz, pokrój. Sczypiorek posiekaj grubo.
Krok 3
Mięso przełóż do miski, dodaj Fix Smażony makaron i jajka - wyrób masę. Dodaj do niej posiekane grzyby, marchewkę, makaron, kiełki, szczypiorek i pieprz mielony - dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Naszykuj miskę z letnią wodą, dużą deskę i czystą ściereczkę. Arkusz papieru zanurz na 2 sekundy w wodzie, wyjmij, połóż na desce i delikatnie przetrzyć suchą ściereczką usuwając nadmiar wody.
Krok 5
Przy dolnej krawędzi nałóż łyżkę farszu i zawiń papier tak jakbyś zwijał krokieta - dość ścisło. Tak samo zrób następne - układaj je kolejno na tacy albo talerzu - tak żeby się nie stykały. Przykryj je lekko wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę.
Krok 6
W rondlu rozgrzej mocno olej, smaż sajgonki partiami wrzucając po 5 - 6 jednocześnie. Są gotowe gdy się zrumienią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem słodko kwaśnym albo sojowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej