Terrina warzywna II przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina warzywna II

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

12 plastrów

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść cukinię oraz bakłażana, pokrój w plastry. Paprykę pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Warzywa oprósz pieprzem, skrop oliwą i odłóż na 30 minut, po tym czasie posól. Podsmaż je na patelni.

Krok 3

Sałatę pokrój na kawałki.

Krok 4

Formę wyłóż folią, na spodzie ułóż plastry cukinii, następnie połowę bakłażana i sałaty, powtórz warstwy. Przykryj folią, dociśnij i odłóż na godzinę.

Krok 5

Twaróg utrzyj mikserem na gładki krem ze szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Terinnę wyjmij z formy, schłodzoną podawaj z twarożkiem, szynką i pesto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina warzywna II - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej