Sandacz po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

5 łyżek

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Sandacz po polsku  - Krok 1

Krok 2

Marynatą natrzyj sandacza.

Sandacz po polsku  - Krok 2

Krok 3

Następnie smaż rybę na patelni teflonowej przez 6-8 minut z każdej strony.

Sandacz po polsku  - Krok 3

Krok 4

Jajko ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na drobną kostkę.

Sandacz po polsku  - Krok 4

Krok 5

Gotową rybę ułóż na talerzu i posyp startym jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniaczanym purée.

Sandacz po polsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz po polsku Sandacz po polsku

Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, ma delikatne białe mięso i niewiele ości. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, postaw na prostotę. Do sandacza, podobnie jak innych ryb, bardzo dobrze pasuje dodatek soku z cytryny i cytrusowych aromatów. Zrób więc cytrynowo-ziołową marynatę, która podkreśli smak potrawy. Do smażenia użyj specjalnych torebek – dzięki nim unikniesz przypalenia oraz przywierania ryby do dna patelni. Czas smażenia jednej strony to tylko kilka minut – zależy on od grubości ryby. Jeśli chcesz mieć pewność, że wysmażysz ją odpowiednio, przygotuj jeden kawałek na próbę. Tak przygotowany sandacz będzie soczysty, nie jest potrzebny do niego sos. Posyp go pokrojonym drobno jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawaj rybę z ziemniakami albo gotowanymi warzywami. Sprawdzi się nie tylko jako danie wigilijne, ale także jako obiad lub kolacja świąteczna. Skorzystaj z naszej propozycji i przygotuj sandacza po polsku.