Sandacz po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

5 łyżek

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Marynatą natrzyj sandacza.

Sandacz po polsku  - Krok 1

Krok 2

Zawiń rybę w pergamin, następnie smaż rybę na patelni teflonowej przez 6-8 minut z każdej strony.

Sandacz po polsku  - Krok 2

Krok 3

Jajko ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na drobną kostkę.

Sandacz po polsku  - Krok 3

Krok 4

Gotową rybę ułóż na talerzu i posyp startym jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniaczanym purée.

Sandacz po polsku  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Adrianna Eksner

    Adrianna Eksner , 12.12.2020

    TAK Kiedy koleżanka poleciła mi ten przepis, myślałam, że sobie z nim nie poradzę i napewno coś mi nie wyjdzie. Osobiście nie przepadam za rybami, ale tak przygotowanego sandacza wprost uwielbiam ja i moja rodzina również!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz po polsku Sandacz po polsku

Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, ma delikatne białe mięso i niewiele ości. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, postaw na prostotę. Do sandacza, podobnie jak innych ryb, bardzo dobrze pasuje dodatek soku z cytryny i cytrusowych aromatów. Zrób więc cytrynowo-ziołową marynatę, która podkreśli smak potrawy. Do smażenia użyj specjalnych torebek – dzięki nim unikniesz przypalenia oraz przywierania ryby do dna patelni. Czas smażenia jednej strony to tylko kilka minut – zależy on od grubości ryby. Jeśli chcesz mieć pewność, że wysmażysz ją odpowiednio, przygotuj jeden kawałek na próbę. Tak przygotowany sandacz będzie soczysty, nie jest potrzebny do niego sos. Posyp go pokrojonym drobno jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawaj rybę z ziemniakami albo gotowanymi warzywami. Sprawdzi się nie tylko jako danie wigilijne, ale także jako obiad lub kolacja świąteczna. Skorzystaj z naszej propozycji i przygotuj sandacza po polsku.