Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
5 łyżek
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.
Krok 2
Marynatą natrzyj sandacza.
Krok 3
Następnie smaż rybę na patelni teflonowej przez 6-8 minut z każdej strony.
Krok 4
Jajko ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na drobną kostkę.
Krok 5
Gotową rybę ułóż na talerzu i posyp startym jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniaczanym purée.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz po polsku
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, ma delikatne białe mięso i niewiele ości. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób go przygotować, postaw na prostotę. Do sandacza, podobnie jak innych ryb, bardzo dobrze pasuje dodatek soku z cytryny i cytrusowych aromatów. Zrób więc cytrynowo-ziołową marynatę, która podkreśli smak potrawy. Do smażenia użyj specjalnych torebek – dzięki nim unikniesz przypalenia oraz przywierania ryby do dna patelni. Czas smażenia jednej strony to tylko kilka minut – zależy on od grubości ryby. Jeśli chcesz mieć pewność, że wysmażysz ją odpowiednio, przygotuj jeden kawałek na próbę. Tak przygotowany sandacz będzie soczysty, nie jest potrzebny do niego sos. Posyp go pokrojonym drobno jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawaj rybę z ziemniakami albo gotowanymi warzywami. Sprawdzi się nie tylko jako danie wigilijne, ale także jako obiad lub kolacja świąteczna. Skorzystaj z naszej propozycji i przygotuj sandacza po polsku.