Sandacz po kujawsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz po kujawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 kilogram sandacza lub szczupaka pokrój w dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na kilka godzin.

Sandacz po kujawsku - Krok 1

Krok 2

Następnie rozdziel większe dzwonka, wyjmij ość grzbietową, obtocz każdy kawałek w mące, potem w roztrzepanym jajku i przesianej tartej bułce.

Sandacz po kujawsku - Krok 2

Krok 3

Smaż na maśle na rumiany kolor. Podawaj do ryby kapustę z grzybami.

Sandacz po kujawsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz po kujawskuSandacz po kujawsku

Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak coraz chętniej powraca się także do jadania polskich ryb słodkowodnych, na przykład sandacza czy szczupaka. Spróbuj przyrządzić je w postaci smacznej ryby po kujawsku. To klasyczne, proste danie, które przygotujesz z niewielkiej liczby składników. Na początek pokrojoną w dzwonka rybę pozbaw ewentualnych ości, posyp przyprawą i odstaw na kilka godzin, a następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i przesianej bułce tartej. Smaż na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni, odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeśli chcesz, całość lekko skrop sokiem z cytryny. Rybę po kujawsku serwuj z wigilijnymi dodatkami, na przykład kapustą z grochem albo grzybami. Jej smak podkreśli także czysty barszcz lub bulion grzybowy, podane do picia w filiżankach. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to proste i smaczne wigilijne danie. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanej ryby po kujawsku.