Sandacz smażony - dzwonki: przepis po kujawsku | Przepisy.pl pixel

Sandacz po kujawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 kilogram sandacza lub szczupaka pokrój w dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na kilka godzin.

Sandacz po kujawsku - Krok 1

Krok 2

Następnie rozdziel większe dzwonka, wyjmij ość grzbietową, obtocz każdy kawałek w mące, potem w roztrzepanym jajku i przesianej tartej bułce.

Sandacz po kujawsku - Krok 2

Krok 3

Smaż na maśle na rumiany kolor. Podawaj do ryby kapustę z grzybami.

Sandacz po kujawsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sandacz w prawdziwkach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz po kujawskuSandacz po kujawsku

Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak coraz chętniej powraca się także do jadania polskich ryb słodkowodnych, na przykład sandacza czy szczupaka. Spróbuj przyrządzić je w postaci smacznej ryby po kujawsku. To klasyczne, proste danie, które przygotujesz z niewielkiej liczby składników. Na początek pokrojoną w dzwonka rybę pozbaw ewentualnych ości, posyp przyprawą i odstaw na kilka godzin, a następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i przesianej bułce tartej. Smaż na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni, odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeśli chcesz, całość lekko skrop sokiem z cytryny. Rybę po kujawsku serwuj z wigilijnymi dodatkami, na przykład kapustą z grochem albo grzybami. Jej smak podkreśli także czysty barszcz lub bulion grzybowy, podane do picia w filiżankach. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to proste i smaczne wigilijne danie. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanej ryby po kujawsku.