
Składniki
1 kilogram
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1 kilogram sandacza lub szczupaka pokrój w dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na kilka godzin.

Krok 2
Następnie rozdziel większe dzwonka, wyjmij ość grzbietową, obtocz każdy kawałek w mące, potem w roztrzepanym jajku i przesianej tartej bułce.

Krok 3
Smaż na maśle na rumiany kolor. Podawaj do ryby kapustę z grzybami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz po kujawsku
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak coraz chętniej powraca się także do jadania polskich ryb słodkowodnych, na przykład sandacza czy szczupaka. Spróbuj przyrządzić je w postaci smacznej ryby po kujawsku. To klasyczne, proste danie, które przygotujesz z niewielkiej liczby składników. Na początek pokrojoną w dzwonka rybę pozbaw ewentualnych ości, posyp przyprawą i odstaw na kilka godzin, a następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i przesianej bułce tartej. Smaż na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni, odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeśli chcesz, całość lekko skrop sokiem z cytryny. Rybę po kujawsku serwuj z wigilijnymi dodatkami, na przykład kapustą z grochem albo grzybami. Jej smak podkreśli także czysty barszcz lub bulion grzybowy, podane do picia w filiżankach. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to proste i smaczne wigilijne danie. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanej ryby po kujawsku.