Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

400 gramów

260 gramów

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube 2cm plastry oprósz obficie przyprawą do mięsa, odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso oprósz w mące pszennej obsmaż lewa prawa na patelni. Kotlety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - Krok 1

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokrój w plastry obsmaż na patelni dopraw do smaku łyżeczką przyprawy do mięsa. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z majonezem, śmietaną i serem.

Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - Krok 2

Krok 3

Powstały farsz ułóż na wierzchu kotletów oprósz z wierzchu bułką tartą. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez około 15-20 minut aż kotlety się zarumienią i dojdą w środku.

Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz użyć grzybów leśnych np. borowików czy kurek. Do samego farszu, dobrze jest dodać posiekany szczypior.

1

Opinie o przepisie

  • varoon

    varoon , 10.07.2023

    recipe is good

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuliMedaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli

Mimo że medaliony wieprzowe kojarzymy przede wszystkim z polędwiczką, danie to doczekało się licznych kulinarnych modyfikacji. Jedną z nich chcemy wam dziś zaprezentować. Są to medaliony ze schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu wykorzystają je nawet osoby, które nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić na codzienne gotowanie. Smacznego!

Dla kogo?

Medaliony ze schabu z pieczarkami i cebulą przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni, ale w nieco odświeżonej wersji.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad, ale także na rodzinny niedzielny lunch. Z pewnością zaskoczycie gości nową odsłoną klasycznych medalionów.

Czy wiesz, że?

Medaliony wieprzowe kiedyś były daniem typowo niedzielnym, uświetniającym rodzinne obiady i ważne uroczystości. Wynikało to bezpośrednio z utrudnionego dostępu do polędwicy, która była także bardzo droga.

Dla urozmaicenia:

Farsz doskonale wzbogacą leśne grzyby, takie jak borowiki czy kurki. Nie zapomnijcie także o dodaniu posiekanego szczypioru.