Kiszone jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone jabłka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

25 gramów

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W około 2 litrach wody rozpuść sól i miód, dodaj sok z kiszonych ogórków, zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C .

Kiszone jabłka - Krok 1

Krok 2

Przebierz jabłka powinny być ładne. Odrzuć te poobijane lub nadgniłe. Jabłka dokładnie umyj i włóż do dużego słoja.

Kiszone jabłka - Krok 2

Krok 3

Obierz imbir, razem z cytryną pokrój je w plastry i włóż do słoja. Dodaj korę cynamonu, goździki oraz liście np. wiśni.

Kiszone jabłka - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby jabłka były poniżej zalewy, całość przykryj lnianą ściereczką. Jabłka odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia, aż jabłka się ukwaszą.

Kiszone jabłka - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do słoja możesz także dodać kromkę żytniego chleba – przyspieszy to proces kiszenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone jabłkaKiszone jabłka

Kiszonki obecne są w naszej kulinarnej tradycji od wielu lat. Największą popularnością cieszą się kapusta oraz ogórki, podawane zarówno jako dodatek do obiadu czy kanapki, jak i główny składnik innych dań. Odkryjcie z nami nowoczesne smaki, ponieważ do kiszenia nadaje się wiele różnych owoców i warzyw. Jednymi z nich są jabłka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub pyszna, nowoczesna przekąska. Nie musicie posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby przygotować kiszone jabłka. Wystarczy kilka podstawowych składników, 20 minut oraz chwila cierpliwości, ponieważ na ukiszenie poczekacie minimum kilka dni. Naprawdę warto!

Dla kogo?

Kiszone jabłka są propozycją dla osób lubiących eksperymentować w kuchni.

Na jaką okazję?

Jabłka kiszone sprawdzą się zawsze! Mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennego menu, pyszną przekąską lub daniem podawanym gościom podczas różnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Kiszenie to jeden z podstawowych sposobów konserwacji żywności. Dzięki naturalnym procesom, zachodzącym podczas aktywności bakterii mlekowych, owoce i warzywa mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Zyskują wtedy głęboki, kwaśny smak.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przyspieszyć proces kiszenia jabłek, do zalewy – zamiast chleba – dolejcie soku z kapusty lub ogórków kiszonych.