
Składniki
2 kilogramy
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
25 gramów
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W około 2 litrach wody rozpuść sól i miód, dodaj sok z kiszonych ogórków, zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C .

Krok 2
Przebierz jabłka powinny być ładne. Odrzuć te poobijane lub nadgniłe. Jabłka dokładnie umyj i włóż do dużego słoja.

Krok 3
Obierz imbir, razem z cytryną pokrój je w plastry i włóż do słoja. Dodaj korę cynamonu, goździki oraz liście np. wiśni.

Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby jabłka były poniżej zalewy, całość przykryj lnianą ściereczką. Jabłka odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia, aż jabłka się ukwaszą.


Dobra rada:
Do słoja możesz także dodać kromkę żytniego chleba – przyspieszy to proces kiszenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone jabłka
Kiszonki obecne są w naszej kulinarnej tradycji od wielu lat. Największą popularnością cieszą się kapusta oraz ogórki, podawane zarówno jako dodatek do obiadu czy kanapki, jak i główny składnik innych dań. Odkryjcie z nami nowoczesne smaki, ponieważ do kiszenia nadaje się wiele różnych owoców i warzyw. Jednymi z nich są jabłka, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw lub pyszna, nowoczesna przekąska. Nie musicie posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby przygotować kiszone jabłka. Wystarczy kilka podstawowych składników, 20 minut oraz chwila cierpliwości, ponieważ na ukiszenie poczekacie minimum kilka dni. Naprawdę warto!
Dla kogo?
Kiszone jabłka są propozycją dla osób lubiących eksperymentować w kuchni.
Na jaką okazję?
Jabłka kiszone sprawdzą się zawsze! Mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennego menu, pyszną przekąską lub daniem podawanym gościom podczas różnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Kiszenie to jeden z podstawowych sposobów konserwacji żywności. Dzięki naturalnym procesom, zachodzącym podczas aktywności bakterii mlekowych, owoce i warzywa mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Zyskują wtedy głęboki, kwaśny smak.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przyspieszyć proces kiszenia jabłek, do zalewy – zamiast chleba – dolejcie soku z kapusty lub ogórków kiszonych.






























