
Składniki
1 litr
200 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
10 sztuk
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyć, pociąć na trzy części. Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą.
Krok 2
Zagotować, zebrać burzyny, posolić i dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Po ugotowaniu skrzydełek wyjąć je z wywaru, przestudzić.
Krok 3
W misce zmieszać bułkę tartą z pieprzem kolorowym, cayenne, czosnkiem i cebulką granulowaną. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć, a pozostałe panierować w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i na koniec znowu w bułce.
Krok 4
Tak opanierowane skrzydełka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju za złoty kolor. Skrzydełka możemy również smażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej