Chrupiące skrzydełka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące skrzydełka

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

5

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

200 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

10 sztuk

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyć, pociąć na trzy części. Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą.

Krok 2

Zagotować, zebrać burzyny, posolić i dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Po ugotowaniu skrzydełek wyjąć je z wywaru, przestudzić.

Krok 3

W misce zmieszać bułkę tartą z pieprzem kolorowym, cayenne, czosnkiem i cebulką granulowaną. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć, a pozostałe panierować w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i na koniec znowu w bułce.

Krok 4

Tak opanierowane skrzydełka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju za złoty kolor. Skrzydełka możemy również smażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kotlety rybne
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej