
Składniki
1 litr
200 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
10 sztuk
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyć, pociąć na trzy części. Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą.
Krok 2
Zagotować, zebrać burzyny, posolić i dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Po ugotowaniu skrzydełek wyjąć je z wywaru, przestudzić.
Krok 3
W misce zmieszać bułkę tartą z pieprzem kolorowym, cayenne, czosnkiem i cebulką granulowaną. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć, a pozostałe panierować w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i na koniec znowu w bułce.
Krok 4
Tak opanierowane skrzydełka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju za złoty kolor. Skrzydełka możemy również smażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej